ANALIZE IMPORTANTE, RECOMANDATE LA ÎNCEPUT DE AN

0
469

Începutul de an este ideal pentru a începe programele de investigaţii şi analize anuale recomandate adulţilor. Asta în contextul în care obezitatea, diabetul, infarctul şi cancerul sunt boli grave care apar şi la vârste tinere. depistate la început, pot fi vindecate sau ţinute sub control mult mai uşor decât în stadii avansate. de aceea, se impun în primul rând testele generale de sânge care includ evaluarea glicemiei, colesterolului şi a hemoglobinei.

Analize pentru femei

În cazul femeilor, înaintea vârstei de 40 de ani, se recomandă ecografia mamară. Acum, folosim scanarea volumetrică automată a sânului, care este o ecografie tridimensională. Este similară mamografiei: personalul medical captează imaginile, iar doctorii le interpretează. Această metodă oferă o mai bună vizibilitate a ţesutului mamar. Este o metodă ultrasonografică avansată.

Teste recomandate după 40 de ani

După vârsta de 40 de ani, specialiştii recomandă în programele de check-up performante mamografia cu tomosinteză, care permite vizualizarea leziunilor chiar şi de 1 mm. În cazul bărbaţilor, se impune evaluarea glandei prostate, prin ecografie sau testele PSA avansate. În plus, în cazul ambelorsexe, în funcţie de eventualele probleme de sănătate şi de vârstă, investigaţiile se pot completa cu electrocardiograma, ecocardiografia, ecografia abdominală, colonoscopia, evaluarea tiroidei, a pielii, cu evaluarea prezenţei sângelui ocult în fecale, măsurarea insulinei, a rezistenţei la insulină, testarea pentru HPV, dar şi cu măsurarea nivelului vitaminelor D şi B 12.

Testarea pentru vitamina D: de ce este importantă?

Vitamina D este un element important din organism, iar un nivel optim contribuie la protecţia împotriva fenomenelor maligne. De asemenea, este importantă pentru prevenţia osteoporozei care apare după instalarea menopauzei. Acestea sunt motive serioase pentru a menţine un nivel optim de vitamina D în corp. În ceea ce priveşte nivelul optim al vitaminei B12, acesta este important pentru funcţionarea corectă a neurotransmiţătorilor, dar pentru articulaţii şi muşchi.

Nivelul de B12 este şi un indicator important pentru anemie. Iar dacă o persoană are tulburări de memorie, ar trebui să facă un test pentru B 12. În ultimii ani, programele de check-up avansate mizează pe beneficiile RMNului total, care presupune scanarea în amănunt a organismului, din cap până-n picioare. Practic, într-o singură sesiune, de aproximativ 30 de minute, medicii pot analiza organele interne şi pot orienta pacienţii către investigaţii suplimentare ţintite, pentru un diagnostic precis.

Importanţa RMN-ului total Practic, cu ajutorul acestei investigaţii, evaluăm creierul (putem observa tumorile, anevrismele, hematoamele etc.), coloana vertebrală (putem depista discopatii, artrite), plămânii, vasele de sânge ale plămânilor, inima, organele interne (putem depista tumori, obstrucţii). În cazul femeilor, un RMN total este util în evaluarea endometrului sau a prezenţei fibroamelor. Însă nu putem evalua în timpul RMN-ul total şi starea de sănătate a sânilor. Pentru RMN-ul destinat glandei mamare, poziţia de examinare este alta. În cazul bărbaţilor, putem evalua şi glanda prostată. În plus, RMN-ul total ne oferă informaţii despre esofag, stomac, colon şi se pot vedea leziuni chiar şi de 0,5 mm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 1 =