NOILE PREȚURI LA ENERGIE, OFICIALIZATE PRIN ORDONANȚĂ

0
309

Guvernul a aprobat ieri Ordonanța de Urgență prin care se aplică reduceri mai mari la energie electrică și la gaze naturale, atât pentru populație, cât și micilor companii și instituțiilor publice. Astfel, de la 1 februarie, niciun consummator casnic nu va plăti mai mult de 0,80 de lei pe Kwh, energie electrică și 0,31 lei pentru Kwh la gaze naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 de Kwh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale, se va plăti 0,68 de lei pentru kwh la energie electrică și circa 0,22 de lei pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse.

În cazul firmelor, inclusiv a celor din industria alimentară, prețul plătit este plafonat la 1 leu pe kWh la energia electrică și la 0,37 lei la gaze. Setul de măsuri se va aplica de la 1 februarie și până la 1 aprilie, adică pentru consumul din lunile februarie și martie. Social-democrații au insistat ca tăierile să se aplice retroactiv și pentru facturile din ianuarie. Ministerul Justiției nu a dat undă verde propunerii, din cauza riscului ca ordonanța să fie declarată neconstituțională.

Reprezentantii IMM-urilor se declara însă nemulțumiți că măsurile nu se aplică retroactiv, subliniind că facturile cele mai  mari sunt din decembrie și ianuarie, așa că ajutorul vine târziu. Discutată în coaliție a fost și revenirea la piața reglementată, așa cum era acum un an, dar deocamdată ideea a fost abandonată de Guvern. Între timp, autoritățile sunt cu ochii pe recalcularea milioanelor de facturi emise pentru noiembrie și decembrie.

Toate trebuie refăcute, automat, deci fără ca oamenii să facă ceva, până aproape de finele săptămânii viitoare. Cresc totodată și amenzile aplicabile companiilor care nu vor respecta noile reguli. Ministerul Economiei a propus ca Autoritatea Natională pentru Protecția Consumatorului să poată da amenzi între 20.000 şi 200.000 de lei pentru neaplicarea legii, în condiţiile în care sancţiunea maximă pe care o putea da până acum ANPC era de 50.000 de lei. Noile măsuri adoptate prin ordonanța de urgență va însemna costuri suplimentare la buget de  3 miliarde de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

40 + = 44