START VACCINĂRII ANTICOVID A COPIILOR

0
350

Primul lot de vaccinuri anti-COVID-19, de peste 100 de mii de doze, destinate copiilor între 5 şi 11 ani a ajuns astăzi în România. Vaccinurile au fost livrate pe cale aeriană pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara. De aici vor fi distribuite către centrele regionale de stocare din București, Brașov, Constanța, Cluj, Craiova, Timișoara și Iași. Mâine, 26 ianuarie începe campania de vaccinare antiCovid pentru copiii mai mari de 5 ani, iar programarea se  poate  efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor părinţilor sau ale reprezentanţilor legali. La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 220 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel naţional.

Vaccinarea se poate realiza şi fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice. Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul de la Pfizer este de 10 micrograme/doză, la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile. Până ieri fuseseră înregistrate peste 3 300 de solicitări de vaccinare, pentru categoria de vârstă 5-11 ani. Între timp valul Omicron lovește serios România, chiar dacă formele de boală sunt mai ușoare. Deși, încă de săptămâna trecută am depășit pragul de 10 000 de infectări zilnice, experții spun că încă nu am atins vârful.

Statisticile arată că sunt mai afectate persoanele active, iar în cazul copiilor, infectările s-au dublat. Chiar dacă noua tulpină se răspandește mai ușor, până acum, cazurile grave și decesele sunt mai puține decât cele înregistrate în valul Delta. Datele arată că una din cinci persoane infectate în ultima săptămână are sub 20 de ani. În total, 24.955 de copii și adolescenți au avut teste pozitive în perioada 17- 24 ianuarie. Cea mai mare creștere este la cei cu vârsta până în 10 ani. Spre deosebire de valul Delta, când pe 20 octombrie 2021 se înregistra cel mai mare număr de copii infectați – 716, acum, în valul Omicron, ieri, 24 ianuarie, numărul de copii infectați era de aproape 1300.

La categoria 10-19 ani, în valul precedent, la începutul lunii octombrie a fost înregistrat numărul maxim de infectări – 1.831, iar pe 22 ianuarie au fost raportate 2630 de adolescenți infectați. Medicii se așteaptă ca numărul infectărilor să crească, inclusiv în rândul copiilor.Medicii recomandă părinților să își testeze copii dacă au semne clinice: dacă le curge nasul, au dureri musculare, mialgii ușoare. Cei mici, chiar nu fac forme grave de boală, ajută la răspândirea rapidă a virusului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 75 = 80