UN NOU SPRIJIN PENTRU CONSUMATORII DE ENERGIE

0
345
Sursa foto: ziare.com

Guvernul a publicat proiectul de Ordonanță de Urgență privind schema de sprijin pentru consumatorii de energie prin plafonare şi compensare. Astfel, de la 1 februarie, pentru clienţii casnici se propune acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale.

În vederea regularizării sumelor aferente schemei de sprijin, operatorii de distribuţie de energie electric și gaze naturale au obligaţia ca, în perioada aprilie-iunie 2022, să efectueze citirea indexului contorului la clienţii casnici şi să transmită furnizorilor de energie datele de măsurare ale acestora, în vederea aplicării schemei de sprijin tuturor clienţilor casnici care consumă până în 2.500 kWh energie electrică, alocat în tranşe egale și echivalentul în kWh a 1.500 m3 de gaze naturale, alocat în tranşe egale.

De asemenea, în perioada aplicării ordonanţei de urgenţă, pentru clienții casnici, preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh. În cazul gazelor naturale, preţul final facturat se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh. Nu în ultimul rând, în perioada 1 februarie – 31 martie 2022, pentru clienții non-casnici preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, iar la gaze naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + = 12