DR. LUCREȚIA DEDIULESCU, MEDIC PRIMAR OFTALMOLOG: ,,ÎNCEPEREA TRATAMENTULUI ÎN STADIILE INIȚIALE ALE RETINOPATIEI DIABETICE POATE SALVA VEDEREA”

0
900

Din cauza creșterii numărului tot mai mare de pacienți cu diabet zaharat, retinopatia diabetică a devenit o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Dr. Lucreția Dediulescu, medic primar oftalmolog, doctor în științe medicale, ne vorbește despre complicațiile diabetului și apariția acestei afecțiuni.

Reporter: Ce ne puteți spune despre această afecțiune frecvent înregistrată în rândul pacienților?

Dr. Lucreția Dediulescu: Diabetul zaharat este o afecțiune sistemică ce se caracterizează prin niveluri crescute ale glicemiei. Există două tipuri mai frecvente de diabet zaharat: diabetul zaharat de tip I sau insulinodependent, caracterizat prin lipsa insulinei din cauza distrugerii printr-un proces autoimun de celule de la nivelul pancreasului și diabetul zaharat de tip II, ce apare la persoanele adulte, caracterizat prin creșterea rezistenței la insulină, în primă fază, urmată de scăderea producției de insulină. Datele statistice ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că în prezent, pe glob, sunt aproximativ 425 de milioane de pacienți cu diabet zaharat. În România, în prezent, sunt aproximativ 2 milioane de pacienți cu diabet zaharat, iar studiile demonstrează că, în următorii ani, numărul persoanelor care vor dezvolta diabet va ajunge la aproximativ 3 milioane.

Rep.: Studiile epidemiologice au dovedit că 1 din 3 pacienți cu diabet zaharat prezintă retinopatie diabetică. Ce reprezintă această afecțiune?

L.D.: Retinopatia diabetică este o afecțiune care apare ca urmare a deteriorării vaselor de sânge ale retinei la persoanele care suferă de diabet. Retina este un strat subțire de celule care acoperă partea internă a globului ocular. Persoanele cu diabet zaharat tip I sau tip II și valori ridicate ale glicemiei necontrolate prezintă riscul de a dezvolta retinopatie diabetică.

Rep.: Care sunt cauzele retinopatiei diabetice?

L.D.: Principalele cauze care determină apariția retinopatiei diabetice sunt hiperglicemia, adică valori crescute ale glucozei în sânge și durata diabetului. Variațiile glicemice și scăderea rapidă a valorilor mari ale glicemiei produc agravarea retinopatiei. Cu cât vechimea diabetului este mai mare, cu atât riscul de apariție a retinopatiei este mai mare. Vasele de sânge de la nivelul retinei sunt afectate de nivelul crescut de glicemiei, apărând mici hemoragii, tromboze, acumulare de lichid în retină sau vase de sânge anormale. Mult timp afecțiunea poate fi asimptomatică.

Rep.: Cum află o persoană dacă are retinopatie diabetică?

L.D.: Diagnosticul precoce de retinopatie diabetică este foarte important pentru depistarea și tratarea leziunilor retinei și se poate face numai prin examen oftalmologic. Examenul oftalmologic periodic, chiar în lipsa unor simptome vizuale, va avea eficiență în prevenirea orbirii prin retinopatie diabetică. Începerea tratamentului în stadiile inițiale ale retinopatiei diabetice poate salva vederea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 73 = 76