DE CE NI SE FACE SOMN DUPĂ O MASĂ COPIOASĂ? CE ESTE „FOOD COMA“?

0
315

Combinaţiile grele de alimente de la mesele festive, când suntem tentaţi să gustăm din multe preparate, cantitatea de alimente pe care o mâncăm într-un timp relativ scurt şi mai ales modul incorect în care mestecăm alimentele sunt principalii factori care ne ”fură energia”, dând de lucru sistemului digestiv. din nefericire nu putem anula definitiv acest efect, dar putem să diminuăm intensitatea. Somnolenţa care ne cuprinde imediat după un festin este influenţată în mod direct de cum, ce, cât şi când mâncăm. Triptofanul este un aminoacid din care se sintetizează serotonina – hormonul stării de bine, care ne aduce acea stare de relaxare -, apoi melatonina, hormonul care reglează ciclul veghe-somn. Sunt însă foarte multe alimente care conţin acest triptofan şi nu este singurul vinovat de această stare de somnolenţă postprandială, care se mai numeşte şi food coma.

Cum putem diminua starea de somnolenţă?

Trebuie să avem grijă să mâncăm porții mici de alimente, încercând să consumăm alimentele bogate în proteine animale în asociere cu legume, niciodată cu grăsimi, cu sosuri grele, cu partea de carbohidraţi. Copiilor li se dă, de pildă, acel pahar cu lapte cald în asociere cu miere tocmai pentru a induce acea stare de somnolenţă. Deci, e foarte important cu ce combinăm acest tip de elemente, mai ales cele proteice, care se digeră foarte greu, cum este carnea de vită, de curcan, de pui. La acestea se adaugă nucile, seminţele. Întotdeauna să încercăm să avem partea de crudități care conţin acel bagaj enzimatic ce ar putea să ajute digestia şi ar putea uşura acest proces, spun nutriționiștii.

Prin urmare, combinarea alimentelor şi cantitatea lor reprezintă „secretul”. Este foarte tentant să mâncăm mult, să gustăm din toate preparatele, mai ales la mesele fes- tive. Dar, în egală măsură, nu trebuie să uităm şi de mecanismul de masticație, pentru că alimentele,dacă nu sunt mestecate suficient, vor rămâne mai mult timp în intestin şi vor solicita mai multă energie, ceea ce intensifică această stare de somnolenţă. Apoi mai vine şi aportul de lichide, de alcool mai ales, care îngreunează şi mai mult acest proces, dă mai mult de lucru ficatului şi astfel ne trezim că suntem complet lipsiţi de energie şi nu ne mai putem ridica de la masă.

Cum evităm somnolenţa după masă:

  • ridică-te de la masă înainte să te saturi
  • mestecă bine, nu grăbi mesele, semnalul de saţietate apare după 20 de minute
  • lasă pauze între mese şi gustări, evită să ronţăi 3-4 ore
  • ia ultima masă cu trei ore înainte de culcare
  • evită combinaţiile de paste cu sosuri albe, carne grasă cu cartofi prăjiţi, mămăligă cu brânză
  • sunt recomandate alimente bogate în omega 3 (peşte gras, seminţe de in), orez brun, ouă, legume fibroase şi fructe tari
  • nu vă aşezaţi nervoşi la masă.

Cauzele somnolenţei după masă:

  • intoleranţe alimentare
  • disfuncţii tiroidiene
  •  carenţe nutriţionale
  • anemie
  • afecţiuni hepatice

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + = 20