ÎNCEPE VACCINAREA COPIILOR CU VÂRSTA 5-11 ANI

0
357

România dă startul campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului  a copiilor  cu vârste între 5 şi 11 ani! Prima zi de imunizare  va fi 26 ianuarie, iar începând de ieri părinții care sunt hotărâți să își vaccineze copiii îi pot programa prin  platforma  națională. Programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor părinţilor sau ale reprezentanţilor legali. La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 219 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel naţional. Vaccinarea se poate realiza şi fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru. De asemenea, Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor este optimizat şi permite procesarea datelor pentru această categorie eligibilă la vaccinare.

CNCAV a făcut mai multe precizări cu privire la modul în care se va realiza vaccinarea pentru această categorie de vârstă.

În primul rând, sunt obligatorii acordarea consimţământului informat de către părinţi sau de către reprezentantul legal al minorului şi efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor. Modelele sunt disponibile şi pe platforma naţională de vaccinare. Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză, la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile. Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că dacă se iniţiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceştia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 micrograme.

Vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani începe cu o controversă. Inițial, autoritățile au comandat un număr uriaș de doze de vaccin antiCOVID pentru copii. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, era vorba de un număr de două ori cât populația României.  Comitetul Național de Vaccinologie a făcut evaluări și estimări, care ar fi dorința părinților de a-și vaccina copiii și atunci a fost adaptată cantitatea conform cu cerințele respective.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, spune că se va  face o reestimare și o renegociere a contractelor.

Zilele trecute, autoritatile anunțau că  prima tranșă de vaccin anti-COVID pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani va ajunge în țară în perioada 15-25 ianuarie. Este vorba despre 114 000 de doze, care vor fi distribuite la centrele de vaccinare pentru administrare la copiii din grupa de vârstă vizată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 2 =