PROCESIUNE IMPRESIONANTĂ, DE BOBOTEAZĂ, LA RÂUL BUZĂU

0
519

Procesiune impresionantă, astăzi, în municipiul Buzău, de Bobotează! Încurajați de vremea neobișnuit de caldă pentru această perioadă, peste 1000 de buzoieni au mers la malul râului Buzău, unde se spune că a fost martirizat, cu peste 1.600 de ani în urmă, Sfântul Sava Gotul, unul dintre primii martiri creştini ai neamului. Un sobor de preoți, în frunte cu arhiepiscopul Buzăului și Vrancea, Înalt Preasfinția Sa Ciprian, a oficiat slujba religioasă de sfinţire a râului şi a butoaielor umplute cu Aghiasmă Mare.

Anul acesta, șapte tineri s-au încumetat să intre în apele reci ale râului Buzău, ca să aducă la mal crucea aruncată de preot. Un bărbat de 44 de ani, din comuna Mărăcineni, a ieșit învingător, fiind a doua oară când aduce crucea la mal.

Pentru prima dată, slujba de Bobotează de la malul râului Buzău a avut loc lângă un monument impresionant construit recent prin contribuția enoriașilor de la Catedrala „Sf. Sava”.

Se spune că râul Buzău este singura apă curgătoare sfântă prin sacrificarea în anul 372 a lui Sava Gotul, un credincios ale cărui minuni i-a speriat pe năvălitorii goţi. Slujbele de sfinţire de la malul râului Buzău au început imediat după Revoluţie.

Imediat după slujbă, buzoienii au stat la coadă, în mod organizat, pentru a lua apă sfințită. Credința populară spune că apa sfințită de Bobotează nu se strică niciodată și are puteri tămăduitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 67 = 70