FACTURI COMPENSATE ȘI NU PREA

0
431

Doar 10% dintre consumatorii de gaze vor primi facturi compensate în această iarnă şi 15% dintre consumatorii de energie electrică vor beneficia de un discount de până la 30 de lei pe lună.  Reprezentanții  Asociaţiei Energia Inteligentă au încercat să explice de ce facturile la gaze şi energie au venit fără preţuri compensate sau cu compensaţii infime, în contextul în care mulţi consumatori au semnalat că fie nu au primit compensaţii pe facturile la gaze şi energie, fie au primit discounturi de doar 1-2 lei/lună. Asociaţia aminteşte că plafonarea se aplică doar dacă preţurile depăşesc valoarea de 1 leu/kWh cu tot cu taxe, mai puţin abonamentul.

Astfel, în situaţia consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piaţa concurenţială până la 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în general valoarea de 1 leu/kWh şi atunci nu se plafonează nimic. În aceasta situație sunt peste 75% dintre consumatorii casnici de energie electrică. La gaze, pentru a beneficia de plafonare, preţul trebuie să fie mai mare de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe, iar în această situație se află peste 85% dintre consumatorii casnici de gaze naturale.

În ceea ce priveşte compensarea, aceasta se aplică doar în cazul în care consumatorul utilizează energie electrică sub 300 kWh/lună, dar nu mai puţin de 30 kWh, situaţie în care se aplică o compensaţie de 0,29 lei/kWh, din preţ cu taxe, dar doar în situaţia în care preţul energiei electrice din contract cu tot cu taxe este mai mare de 0,68 lei/kWh. În situaţia în care preţul din factură este sub această valoare, consumatorul nu primeşte nici o compensaţie.

25% din consumatori casnici de energie electrică nu se încadrează în condiţiile de consum şi nu vor beneficia de nici o compensaţie; alti 60% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi 1-2 lei compensare pe lună, iar 15% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi până la aproximativ 30 lei compensare pe lună. La gaze, în cazul în care utilizatorul consumă intre 20 si 150 mc în luna noiembrie 2021, se acordă o compensaţie de 33% din preţul gazelor din propriul contract, dar doar în situaţia în care preţul gazelor naturale fără tarife şi taxe este mai mare de 0,125 lei/kWh.

Sub aceasta valoare consumatorul nu primeşte nici o compensaţie. Potrivit datelor aproape 90 la sută dintre consumatori nu vor beneficia de nicio compensație și doar 10 la sută vor primi până la aproximativ 150 lei compensare pe lună. În octombrie, Ministerul Energiei promitea compensații pentru 13 milioane de români, pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

39 + = 45