ROMÂNII DIN DIASPORA, SPRIJIN PENTRU ECONOMIE

0
298

Se află la mii de kilometri distanţă de locurile natale, însă continuă să investească în România, prin intermediul rudelor de acasă. Vorbim despre milioanele de români din Diaspora care, deşi trăiesc departe, cheltuiesc, anual, mii de euro în construirea unor case în ţară ori în modernizarea caselor părinteşti.

Buzoianul Gică Sava are în curtea sa din comuna Mărăcineni o frumoasă vilă, neterminată încă, pe care o construiește Paul, unul dintre cei trei copii ai săi, toți stabiliți în Italia. A înghițit până acum peste 60.000 de euro, bani trimiși în ultimii ani din străinătate. Domnul Gică a investit alte câteva mii de euro și în casa bătrânească, din valuta pe care o primește frecvent de la un alt băiat, Nelu.

Nelu Sava este stabilit de două decenii în Italia, împreună cu familia, unde și-a construit o casă și o mică afacere în domeniul tâmplăriei. Din banii pe care îi câștigă, rupe lunar cel puțin 500 de euro și îi trimite acasă, părinților, pentru cheltuielile de zi cu zi ale bătrânilor sau ca să investească în casă.

Nelu i-a atras și pe ceilalți frați după el, în Italia, pe care i-a ajutat cu locuri de muncă și șansa la o viață fără griji. S-au scurs deja zece ani de când soții Ana și Gică Sava au rămas fără niciunul dintre copii alături, bucuroși însă că au toți situație bună acolo. Teancurile de fotografii și apelurile aproape zilnice le alină bătrânilor dorul de copii.

Ca cei trei frați din Buzău mai sunt aproximativ 3,6 milioane de români care locuiesc şi lucrează oficial în străinătate, și care au trimis, anul trecut, 3,4 miliarde de euro în ţară, mai mulţi bani decât suma investiţiilor străine. Românii au trimis acasă cei mai mulți bani dintre toți cetățenii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, arată datele Eurostat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + = 10