PRIMII LA BANII ALOCAȚI PENTRU MÂNCARE ȘI BĂUTURI

0
285

Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la cheltuielile pentru mâncare și băuturi non-alcoolice. Deși datele  analizate de Eurostat sunt valabile pentru anul 2020,  românii și-au păstrat acest comportament și în al doilea an al pandemiei. În timp ce în Uniunea Europeană,  media este de 14,8%, în creştere cu aproape 2 procente față de 2019, românii au alocat anul trecut 26,4% din cheltuielile totale de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice. Alte state membre unde alimentele au o pondere mare în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor sunt Lituania, Estonia şi Croaţia, fiecare cu câte 21  la sută.

La polul opus, cu o pondere a cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum, mai  mică de 10%, sunt doar două state membre, Luxemburg cu 9,5% şi Irlanda  cu 9,8 procente. Pe de altă parte, România stă mai bine decât majoritatea statelor membre când vine vorba de ponderea ocupată de cheltuielile pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili în totalul cheltuielilor de consum ale gospodăriilor.

Atât în Uniunea Europeană ca întreg cât şi în majoritatea statelor membre, acest capitol este cel mai important în totalul cheltuielilor de consum. Ţările membre unde cheltuielile pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili au cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor de consum sunt: Slovacia si Finlanda, fiecare cu 30,5%  şi Danemarca-28,9%. În schimb, statele membre unde aceste cheltuieli au cea mai mică pondere sunt: Lituania, Malta, Cipru şi România, cu 15 pana la 18,8%.

Eurostat subliniază că aceste creșteri ale cheltuielilor cu alimentele dar și pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili sunt o consecinţă a carantinelor şi restricţiilor de mobilitate care au fost impuse în contextul pandemiei de COVID-19. Pe de altă parte, aceste restricţii au avut un impact şi asupra altor tipuri de cheltuieli.

Astfel, oamenii au cheltuit mai puțin cu ieșirile la restaurant sau cu cazarea în hoteluri și pensiuni, ponderea în totalul  cheltuielilor de consum scăzând până la 6 la sută. Mai puțini bani s-au dus și pe transport, și activități de recreere și cultură. În România, din păcate, cei mai puțini bani sunt alocați  pentru educație-puțin peste 1 la sută din bugetul familiei merge către acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 3 =