DOSARUL ELECTRONIC DE SĂNĂTATE, FUNCȚIONAL

0
328

Dosarul electronic de sănătate este funcțional. Documentul, disponibil on-line, cuprinde istoricul medical al unei persoane. Acesta poate fi extrem de util, mai ales în cazul, situațiilor de urgență. Doctorii pot vedea dacă, pacientul are alergii ori ia un tratament, care nu este compatibil cu alte medicamente ce trebuie administrate. Deocamdată doar medicii, care au contract, cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate pot introduce, datele în sistem. Iar dacă, aveți nevoie vă puteți accesa, dosarul și de acasă.

În dosarul electronic pot fi trecute toate informațiile medicale: consultații, analize, internări si intervenții chirugicale. Acestea sunt introduse de medicul de familie sau de către orice medic specialist care are contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și primește acces la dosar. Informațiile sunt securizate, iar doctorii spun că dosarul electronic de sănătate este un instrument extrem de important.

Dacă mergeți la o unitate sanitara privată care nu are contract cu Casa Nationala de Sanatate va trebui să îi spuneți medicului de familie să vă introducă în dosar investigațiile realizate acolo. Dosarul electronic poate fi accesat de pe orice calculator dacă îi cereți medicului de familie un cod securizat, cu care să vă puteți loga. În dosar există și o secțiune cu informații medicale de urgență, care poate fi accesată de medici fără acordul pacientului. Acolo sunt trecute documentele medicale din ultimele 6 luni, dar și alte informații pe care fiecare persoană dorește să le facă accesibile: grupa de sânge, alergii, afecțiuni cronice, dacă a suferit un infarct sau un avc sau a trecut printr-un transplant. Toate acestea sunt utile într-o situație de urgență, de pildă când o persoană ajunge la camera de gardă și este inconștientă.

Datele medicale pot fi anonimizate. Numai că, odată ce aţi luat această decizie, informaţiile nu mai pot fi recuperate. Recomandarea este aceea ca persoana care decide să își anonimizeze datele din propriul dosar de sănătate să își salveze într-un fişier toate aceste informaţii care îi pot fi de folos în viitor. Autoritățile vor ca în viitor să extindă dosarul electronic pentru toți medicii din sistemul privat de sănătate. Până acum, spun cei de la CNAS, au fost constituite peste 13,3 milioane de dosare electronice de sănătate, la care au contribuit cu informații 27 de mii de  medici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 87 = 89