FORMULARUL DIGITAL DE LOCALIZARE, OBLIGATORIU LA INTRAREA ÎN ȚARĂ ÎNCEPÂND DE LUNI

0
369

Începând de luni, 20 decembrie, toți cetățenii, indiferent de naționalitate, care intră în România, trebuie să prezinte un formular digital de localizare. Documentul trebuie completat cu 24 de ore înainte de intrarea în țară sau în primele 24 de ore de la trecerea graniței. Documentul  poate fi completat doar online, pe site-ul plf.gov.ro. Pe baza datelor din formular, Direcţiile de Sănătate Publică vor putea identifica şi lua legătura mai uşor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetăţean infectat cu virusul SARS-CoV-2.

Formularul este un document pe care sunt prezentate ţările şi zonele în care o persoană a călătorit, înainte de a intra în România. Acesta poate fi completat electronic de pe telefonul mobil, tabletă sau calculator şi nu trebuie tipărit. Formularul digital de intrare în România conține numele şi prenumele, datele de identificare şi de contact; țara, regiunea şi localitatea de unde călătoreşte spre România, inclusiv cele tranzitate; localitatea şi adresa de destinaţie în România; mijlocul de transport cu care călătoreşte spre România și data intrării în România. Formularul se completează de toate persoanele care intră în România şi călătoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport rutiere sau navale.

Documentul  digital poate fi generat electronic prin intermediul platformei https://plf.gov.ro, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale pe baza cerinţelor operaţionale ale Ministerului Sănătăţii. Pentru eliberarea formularului este necesară autentificarea cu o adresă de e-mail, unde utilizatorul primeşte un link de acces. Ulterior, se completează câmpurile cu datele solicitate. Paşii sunt similari cu cei pentru generarea certificatului digital UE COVID. Platforma va putea fi accesată de orice persoană, începând cu data de 20 decembrie 2021.

La intrarea în țară, în vamă odată cu  verificarea cărţii de identitate sau paşaportului în sistemul informatic al Poliţiei de Frontieră va fi afişat și dacă persoana a completat formularul. Amenzile pentru necompletarea formularului digital de localizare sunt cuprinse între 2000 și 3000 de lei, sancțiunea fiind aplicată de Direcțiile de Sănătate Publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 48 = 50