OASPETE DE SEAMĂ AL MEDIULUI ACADEMIC MILITAR DE LA SIBIU

0
327
Sursa foto: Facebook//Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu

Cadrele didactice și studenții din cadrul Facultății de Științe Economice și Administrative a Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu au avut parte săptămâna trecută de un oaspete de seamă. Este vorba despre generalul de brigadă (rz.) Hans Damen, veteran al Armatei Regale a Țărilor de Jos cu o experiență de 40 de ani în domeniul apărării. Acesta a prezentat celor prezenți o prelegere cu tema „Mobilitatea în domeniul militar”. În cadrul întâlnirii, gl.bg. (rz.) Hans Damen a evidențiat rolul și importanța mobilității logistice pe timpul desfășurării acțiunilor militare contemporane, din perspectiva evoluțiilor și tendințelor securității regionale și globale.

În 2018, generalul Damen a devenit liderul Forței operaționale de apărare pentru logistică, responsabil pentru cooperarea logistică (inter)națională și activarea operațiunilor militare la scară largă în și în afara Europei. A mai fost liderul în Țările de Jos al proiectului UE PESCO „Mobilitate militară”. Generalul de brigadă Damen s-a retras din armată în iunie 2019. În cadrul alocuțiunii, el a evidențiat etapele parcurse și modalitățile identificate pentru îmbunătățirea sprijinului logistic al forțelor luptătoare, precum și a tendințelor viitoare în acest domeniu.

Generalul de brigadă (rz.) Hans Damen s-a născut în Eindhoven. În 1991 a urmat Colegiul General de Comandă și Stat Major, iar ulterior a fost detașat la Departamentul de Politică Generală al Statului Major al Armatei. A deținut funcția de secretar al comandantului șef al armatei, iar în 1997, a devenit comandantul echipei de asistență în caz de dezastre. În Albania a făcut parte din forțele  AFOR  și KFOR. După întoarcerea din misiune a fost detașat la Statul Major al Armatei ca adjunct al șefului Direcției de planificare. Mai târziu fost numit șef adjunct al Afacerilor Internaționale de Planificare al Statului Major al Apărării, cu NATO, Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Canada.

În 2004 a fost detașat la Reprezentanța Militară Permanentă a Țărilor de Jos la sediul NATO de  la Bruxelles, iar din  2007 până în 2009 a comandat Centrul Logistic de Training și Training din Soesterberg. În decursul carierei a mai deținut funcția de adjunct și comandant interimar al Comandamentului Sprijin Operațional Terestru. Generalul de brigadă (rz.) Hans Damen a avut în rol major în  implementarea SAP în Armată. Din  2012 și până la începutul lui 2014,  a fost primul comandant al noului înființat Comandamentul Terestru al Material Logistic. A lansat și a aplicat concret ,,Inițiativa de întreținere a terenurilor”, care a adus cooperarea dintre industria (olandeză) de apărare și armată la un nivel nou, mai înalt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 27 = 31