CERTIFICAT ,,VERDE”, ÎN FUNCȚIE DE NUMĂRUL DE ÎMBOLNĂVIRI

0
373

Noul proiect de Lege privind certificatul ,,verde” Covid-19 la locul de muncă, inițiat sub coordonarea ministrului Sănătății, este aproape gata și urmează să fie depus în Parlament. În primul rand, acest certificat nu va fi unul permanent, ci va intra în vigoare doar când media cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19 va fi de cel puțin 1,5 la nivel național, timp de trei săptămâni, consecutiv. De asemenea, solicitarea  certificatului ,,verde” de vaccinare ar urma să înceteze în termen de 72 de ore de la data constatării îndeplinirii cumulative a doua  condiţii. Scăderea numărului de cazuri la nivel national,  timp de 3 săptămâni consecutive și  când incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național este mai mică de 1 la mie.

Documentul electronic ar urma să devină obligatoriu pentru toți angajații, de la stat și din mediul privat. În proiect se stipulează însă ca statul să plătească angajatilor 11 teste pe lună. Urmează ca Ministerul Finanțelor să decidă câte testări poate să suporte statul pentru angajații nevaccinați.Testarea gratuită a generat însă contre în interiorul Coaliției, liberalii fiind de părere că această facilitate ar frâna si mai mult vaccinarea împotriva covid.

Potrivit proiectului acest certificat ,,verde” Covid-19 ar urma să fie emis pentru persoanele vaccinate cu schema completă de imunizare, pentru persoanele care sunt vaccinate cu prima doză, dar cu valabilitate până la efectuarea celei de-a doua doze, pentru persoanele care au trecut prin boală, dovedita prin existență în platforma Coronaforms. În cazul acestora, valabilitatea certificatului este de 180 de zile. Documentul poate fi emis și pentru persoanele care au un test negativ, cu valabilitate de 48 de ore, în cazul unui test rapid antigen și de 72 de ore în cazul unui test PCR.

SITUAȚII ÎN CARE POATE FI EMIS CERTIFICATUL “VERDE”:

  • a) Pentru persoanele vaccinate cu prima doză din oricare dintre vaccinurile autorizate și care au schemă din două doze, cu valabilitate până la dată programării pentru efectuarea celei de-a două doze, inclusiv.
  • b) Pentru persoanele vaccinate cu ambele doze cu unul dintre vaccinurile care au schemă din două doze, respectiv după vaccinarea cu doză unică pentru vaccinurile care au schemă din 1 doză, cu valabilitate 30 iunie 2022
  • c) Pentru persoanele infectate cu SARS-COV 2, dovedită prin existența în platforma CoronaForms, cu valabilitate de 180 de zile.
  • d) Pentru persoanele testate cu test antigen rapid, cu valabilitate de 48 de ore
  • e) Pentru persoanele testate cu test NAAT/PCR, cu valabilitate de 72 de ore.

Nerespectarea obligațiilor prevăzute de acest proiect de lege, de către angajator, se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei. De asemenea, trebuie precizat faptul că angajatorul poate aplica suspendarea,  și nu încetarea, contractului de muncă. Ministrul Sănătății vrea ca legea prin care certificatul Covid devine obligatoriu la locul de muncă,  să fie adoptată de Parlament până la finalul anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 2 =