PĂRINȚI RETICENȚI FAȚĂ DE VACCINAREA COPIILOR

0
319

Părinții din România rămân încă rezervați în ceea ce privește imunizarea copiilor împotriva Sars Cov 2. Aproape 60% dintre părinții cu copii între 5 și 18 ani ar prefera să nu își vaccineze copiii. Totuși consideră că aceștia să poată participa la cursuri în format fizic. Procentul este mai ridicat, 67%, în rândul părinților cu copii între 5 și 11 ani, dar mai scăzut, de 50%, în cazul celor cu copii între 12 și 18 ani. Datele reies dintr-un sondaj de opinie realizat recent de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie în parteneriat cu Edupedu.ro.

Potrivit rezultatelor sondajului, 8 din 10 părinți cu copii între 5 și 11 ani susțin că nu își vor vaccina copiii împotriva COVID-19. Doar jumătate dintre aceștia au discutat deja cu copiii lor despre acest subiect și un procent similar spun că vor ține cont de opinia copilului în ceea ce privește vaccinarea. De asemenea, unul din 5 părinți declară că a fost infectat cu COVID-19 de la debutul pandemiei, iar aproximativ jumătate dintre părinții copiilor cu vârsta între 5 și 18 ani nu s-au vaccinat până în acest moment.

Refuzul constant al sistemului educațional de a se implica în informarea populației despre efectele pandemiei, ale virusului și ale vaccinării, duce profesorii și personalul școlilor într-o zonă de încredere foarte redusă în rândul părinților privind acest subiect. Astfel, doar 1% dintre părinții de copii cu vârste între 5 și 18 ani au cea mai mare încredere în profesorii și educatorii copiilor privind informații cu privire la pandemia COVID-19.

Sondajul a fost realizat în perioada 18-25 noiembrie 2021, pe un eșantion de 897 de părinți care au copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani, și are o marjă de eroare de ± 3,3%. Reamintim că la sfârșitul lunii trecute Agenția Europeană a Medicamentul a autorizat vaccinarea împotriva coronavirusului pentru categoria de vârstă 5-11 ani.

Debutul propriu-zis al campaniei  de vaccinare a copiilor de peste 5 ani depinde și de livrările dozelor speciale. Serul va fi furnizat în flacoane diferite, de câte 10 doze fiecare, cu precizarea ca o doză pentru copii va fi doar o treime din doza administrată unui adult. Potrivit autorităților, în România, peste un milion de copii cu vârsta între 5 şi 11 ani ar putea fi imunizaţi împotriva coronavirusului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

39 + = 48