A DOUA RECTIFICARE BUGETARĂ

0
455
Sursa foto: ziare.ro

Odată instalat la Palatul Victoria, noul guvern de coaliție PNL-PSD-UDMR, condus de Nicolae Ciucă, trebuie să aprobe urgent o rectificare de buget, pe anul 2021. Ministerul Finanţelor Publice a publicat, aseară, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat, care prevede majorarea deficitului cu suma de 4,831 miliarde lei. Potrivit documentului, cei mai multi bani îi vor primi Ministerele Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și ministerul Finanțelor.

Scăderile cele mai semnificative urmează a fi  operate la Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei.Ministerul Sănătăţii figurează în proiect cu un plus de 2,45 miliarde lei per sold, bani necesari, în principal, pentru suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, precum şi pentru asigurarea, până la sfârşitul anului aferent  a drepturilor de personal pentru unele categorii de medici şi personal medical din spitale, cabinete medicale şcolare, asistenţi medicali comunitari şi mediatori sanitari.

La Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale se propune o suplimentare cu 2,195 miliarde lei, în special pentru asigurarea drepturilor de asistenţă socială, în vederea compensării aferente consumului de energie electrică şi gaze, plăţii indemnizaţiilor acordate la întreruperea activităţii în condiţiile pandemiei, a alocaţiilor de stat pentru copii, a drepturilor persoanelor cu handicap, a indemnizaţiei de creştere a copilului şi plăţii integrale a pensiilor şi indemnizaţiilor şi a ajutorului de încălzire. Și Ministerul Finanţelor apare în proiect cu un plus de  164,7 milioane lei în plus.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor are și ea asigurate încă 129,3 milioane lei, bani din care vor fi despăgubiți proprietarii ale căror animale au fost afectate de pesta porcină. Pe de altă parte, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este preconizată o diminuare a creditelor bugetare de 2,314 miliarde lei, la fel și la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, unde bugetul apare cu un minus de 757,3 milioane lei. De diminuări ale bugetului vor avea parte și Ministerul Energiei, Ministerul Economiei, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei și Ministerul Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 + = 22