PROIECT: FĂRĂ CENTRALE PROPRII DE APARTAMENT

0
362

Centralele de apartament ar putea fi interzise în blocurile care urmează să fie construite. Ministerul Mediului anunță că măsura ar putea fi aplicată chiar de anul viitor, dacă va fi  adoptată de noul Guvern. Pentru apartamentele care au deja montate centrale, proprietarii ar putea fi taxați suplimentar, o directivă în aceste sens fiind pregătită de Comisia Europeană.

Majoritatea blocurilor noi care se construiesc au centrale de apartament. Ministrul Mediului susține că acestea contribuie la poluarea din marile orașe, așa că vrea să le interzică dezvoltatorilor să le mai monteze în apartamente. Astfel, noile blocuri ar trebui să fie legate la sistemul centralizat de termoficare ori să aibă o centrală proprie care să alimenteze toate apartamentele.

Dezvoltatorii imobiliari susțin că noile centrale de bloc sunt mai scumpe decât cele de apartament, iar asta ar însemna majorări de prețuri pe piața imobiliară. În cazul unor centrale de cvartal, în sistem de cogenerare-care produc energie electrică și termică, prețul pe apartament ar putea crește cu aproape 10.000 de euro.

În schimb, din punct de vedere al eficienței energetice, centralele individuale, în condensație, au un randament de peste 100%, iar centralele de bloc nu ajung la același randament pentru că din punct de vedere tehnologic s-a dezvoltat mai mult tehnologia centralelor individuale de apartament, pe când centralele de bloc sunt centrale convenționale cu un randament redus.

În plus, locatarii trebuie să se pună de acord când ar urma să pornească încălzirea.Totuși, centralele de bloc performane le permit proprietarilor să aibă căldură când vor fără să fie nevoiți să negocieze cu vecinii ori să plătească în plus. Taxarea centralelor de apartament ar urma să fie decisă de Comisia Europeană. O directivă în acest sens este pregătită la Bruxelles și ar putea fi aprobată peste 2-3 ani, în ciuda opoziției unor state membre, inclusiv a României.

Valoarea taxei nu a fost stabilită, dar dacă ar fi adoptată ar putea fi de câteva sute de lei anual, spun experții în energie. Ecologiștii sunt de acord cu interzicerea centralelor de apartamente în blocurile aflate în construcție, dar nu văd cu ochi buni taxarea centralelor deja montate.

Mult mai importantă ar fi rezolvarea problemei încălzirii cu sobe care folosesc combustibil solid. Oamenii care ard cărbune, lemn sau resturi ar trebui sprijiniți să treacă la un combustibil mai puțin poluant. Potrivit ministerului Mediului, în România sunt 3 milioane de gospodării care se încălzesc numai cu lemne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 27 = 28