AMENZI ȘI SANCȚIUNI MAI DURE, ÎN NOUL COD RUTIER

0
335

Codul rutier va suferi, în curând, o serie de modificări importante. Dacă pentru unele dintre abaterile deja existente vor fi aplicate amenzi în cuantum mai mare decât în prezent, noul Cod adăugă și o serie de amenzi noi, dar și înăsprirea unor  sancțiuni complementare. Proiectul de modificare a Codului Rutier a fost pus în dezbatere publică de Ministerul de Interne. Indisciplina soferilor in trafic, tot mai prezentă pe soselele din Romania, i-a determinat pe polițiști să propună sancțiuni mai drastice.

Astfel, pentru soferii care circula nejustificat pe banda de urgenta a autostrazii, amenda va fi de cel putin doua ori mai mare, decat este in prezent, ajungand la un maxim de 2900 de lei. Acelasi cuantum al amenzii se aplica si celor care  intorc pe autostrad, merg inapoi sau pe contrasens. La fel de drastic sunt sanctionate si depasirile neregulamnetare sau nerespectarea acordarii de prioritate.

CUANTUM AMENZI  PENTRU URMĂTOARELE CONTRAVENȚII:

  • circulația nejustificată a unui autovehicul pe banda de urgență a autostrăzii, ceea ce presupune o creștere a amenzii de la un cuantum cuprins între 580 și 725 lei la 1.305-2.900 lei;
  • întoarcerea, mersul înapoi, circulația pe contrasens sau traversarea sensurilor de circulație pe autostrăzi, amendabilă cu 1.305-2.900 lei, față de 580 -725 de lei;
  • depășirea neregulamentară – sancționabilă cu amendă cuprinsă între 870-1.160 lei (de la 580-725 lei, cât este în prezent), iar dacă în urma manevrei de depășire neregulamentară se produce un accident cu pagube materiale amenda urcă până la cuantumul cuprins între 1.305 și 2.900 lei;
  • nerespectarea acordării de proritate, atât a pietonilor aflați pe trecerea de pietoni, cât și a vehiculelor îndreptățite, până la 870-1.160 lei. Dacă în urma nerespectării se produce un accident, cuantumul amenzii crește la o valoarea cuprinsă între 1.305 și 2.900 lei.

Cuantumul amenzilor este calculat la valoarea actuală a punctului de amendă, respectiv 145 de lei. În noul Cod Rutier apar și amenzi noi. Astfel, cei care dau flash-uri, fac slalom sau drifturi pe șosele, circulă foarte aproape de autoturismul din față sau turează motorul ca să intimideze ar putea primi amenzi între 1.350 și 2.900 lei. Șoferii care depășesc cu mai mult de 70 de kilometri pe oră viteza maximă admisă pe un segment de drum, care nu opresc la bariera la calea ferată sau circulă pe contrasens riscă să își piardă permisul 4 luni, nu doar 3 luni.

Perioada de suspendare a permisului va crește și mai mult, până la 180 de zile pentru anumite fapte grave, cum ar fi infracțiunea contra siguranței circulației pe drumurile publice, accidentul de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane, condamnarea definitivă pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat sau cu număr de înmatriculare fals.
Mai mult, perioadele de suspendare a permisului nu se vor mai suprapune, ci se vor aduna, fără a exista o limită maximă. Specialiștii spun însă că e greu ca toți acești șoferi certati cu legea să fie prinși, fără un sistem extins de monitorizare și de supraveghere a traficului, pe șosele. Numărul persoanelor decedate în accidente rutiere în primele 9 luni ale acestui an a fost de 253, cu 6 mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

30 + = 34