VIAȚĂ MAI SCUMPĂ PENTRU ROMÂNI

0
505

În plină pandemie, românii plătesc mai mult pentru mâncare, energie și servicii. Inflația a ajuns în luna octombrie la aproape 8 la sută, rată care nu s-a mai înregistrat din timpul crizei economice, din 2008. Economiștii pun creșterile de preț, mai ales pe seama faptului că producția internă nu asigură necesarul de consum, iar din acest motiv trebuie să importăm mai scump.

Tonul este dat de preţul gazelor naturale. Facturile au fost mai mari în octombrie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 46%. Şi cele  la energie electrică au fost  cu 24% mai mari. Românii sunt nevoiți să plătească mai mult pentru majoritatea alimentelor față de începutul anului. Dintre alimentele de bază, uleiul comestibil conduce în  topul scumpirilor.

Prețul acestuia  a crescut cu aproape 26%. În topul majorărilor de preț urmează citricele, cartofii, legumele și pâinea. Cartofii au un preţ mai mare cu 18%, iar pâinea cu 7%. Producătorii agricoli pun scumpirile pe seama cheltuielilor mai mari de producție. Şoferii plătesc și ei mai mult pentru carburanti cu 23%. De altfel, litrul de benzină sau de motorină a ajuns şi la 7 lei la unele benzinării.

În cazul combustibililor, prețurile au crescut și pentru că importurile au fost mai mari, dar și mai scumpe. La marile burse internaționale, prețul barilului de petrol s-au dublat de la începutul anului. La categoria servicii scumpirile sunt ceva mai temperate, de cel mult 5-6%, la apă şi salubritate, îngrijiri medicale sau reparaţii auto.

În medie, preţurile din octombrie sunt mai mari cu 7,9% faţă de anul trecut, mult peste prognozele Băncii Naționale. Pentru a mai potoli inflaţia, BNR a majorat dobânda cheie. Asta înseamnă şi dobânzi mai mari la credite, deci şi rate mai mari. Există însă riscul ca şi alte produse din coşul de consum să se scumpească.

Economiștii se așteaptă la majorări de prețuri și la final de an, în condițiile în care consumul va crește în perioada sărbătorilor de iarnă. Banca Națională a anunțat deja că rata anuală a inflației și-ar putea menține trendul crescător până spre mijlocul anului viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

85 + = 94