ELEVI ÎMPĂRȚIȚI: UNII ÎN BĂNCI, ALȚII ON-LINE

0
345

Vacanța școlară,  de două săptămâni, impusă de pandemie, s-a încheiat, iar de astăzi elevii au început cursurile. Numai că din cei peste 3 milioane de elevi, numai două treimi dintre ei, au revenit în clase. În această situaţie se află 4.847 de unităţi de învăţământ, unde rata vaccinare a personalului depășește 60 la sută, noul criteriu introdus de autorități. Restul vor face cursuri on-line, fie pentru că angajații școlilor s-au vaccinat într-o proporție mai mică de 60%, fie pentru că așa au cerut insistent părinții sau pentru că nu au condiții pentru predare față în față.

Situaţia se complică la grădinițe, unde nu poate fi vorba de educație on-line. Dar ministrul Educației speră ca acest prag să-i mobilizeze pe profesori să se vaccineze. Ziua de vineri va fi considerată zi de referință pentru rata de vaccinare. Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că informaţiile exacte privind modul în care se desfasoara  cursurile sunt disponibile pe site-urile fiecărui inspectorat şcolar.

Ministrul anunţase anterior că se vor desfăşura cursuri cu prezenţă fizică în unităţile în care rata de vaccinare anti-COVID a întregului personal este de peste 60%. În situaţia în care vor fi probleme legate de resursa umană sau de infrastructură, indiferent dacă rata de vaccinare a personalului este de peste 60%, există în continuare posibilitatea ca şcolile respective să solicite desfăşurarea cursurilor on-line.

Ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii privind prezenţa fizică a elevilor la cursuri şi după depăşirea ratei de infectare cu SARS-CoV-2 de 6 la mie a fost publicat vineri în Monitorul Oficial.Cursurile cu prezenţă fizică la nivelul întregii unităţi de învăţământ se suspendă pentru o perioada de 14 zile, dacă 50% din totalul claselor au cursurile întrerupte din cauza îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. Totodată, cursurile cu prezenţă fizică într-o clasa se vor suspenda pentru o perioada de 14 zile la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, la apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP. În urma anchetei epidemiologice se va stabili care sunt contacţii direcţi ai acestora şi se va decide, împreună cu conducerea unităţii de învăţământ, dacă se impune suspendarea activităţilor didactice la nivelul clasei sau intregii scoli.

Pentru că au avut o vacanță neprevăzută, elevii de gimnaziu și de liceu vor avea doar o săptămână de vacanţă de iarnă şi nu vor mai face ,,Şcoala Altfel”, ca să recupereze cele doua săptămâni. Nici elevii din invăţământul primar nu vor mai face cursuri ,,altfel”, pentru că şi ei au de recuperat o săptămână de vacanţă impusă de pandemie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 9 = 18