POLIȚISTUL MARIUS ALEXANDRU MOISE, PE PODIUMUL CURSEI DE RAFTING DIN CORNIŞA: ,,RAFTINGUL, UN SPORT CE ÎȚI RIDICĂ NIVELUL DE ADRENALINĂ LA COTE MAXIME”

0
482

În ultimul weekend din octombrie 2021 a avut loc prima competiţie pe un râu artificial de rafting în România – Cornişa IRF Rafting Cup 2021, în judeţul Botoşani. Competiţia s-a desfăşurat pe 4 discipline, respectiv Sprint, Head2Head, Slalom, Downriver, pe categoriile R4, Open Men şi Open Women. La categoria R4 (n.red. echipaj cu 4 membri), a participat şi echipa Rafting Club Nehoiu, din care face parte agent șef adjunct Marius Alexandru Moise. Buzoianul, alături de echipa sa, a obținut locul III. Odată ce am aflat acest lucru, recunosc faptul că, nu am stat pe gânduri și l-am abordat pe Mariu  pentru a afla cât mai multe despre competiție, dar mai ales despre acest hobby.

Așa am aflat că pasiunea sa pentru rafting i-a fost insuflată odată ce a devenit elev al Şcolii de agenţi de poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina, de un coleg de cameră. De atunci, Marius a concurat în fiecare an, alături de ceilalţi 3 membri ai echipajului, doi români şi un francez, la diverse competiţii naţionale şi internaţionale de profil, adjudecându-şi locuri ale podiumului.  De fel este din orașul Nehoiu. În cei 9 ani de activitate, el şi-a desfăşurat serviciul în dispozitivul de ordine şi siguranţă publică atât în mediul urban, cât şi în mediul rural în zona Nehoiu, iar acum este încadrat ca poliţist rutier la Poliţia oraşului Nehoiu. Mai multe însă puteți afla în următorul interviu:

Reporter: În primul rând felicitări pentru performanță. În al doilea rând, de când practici acest sport?

Marius Alexandru Moise: Vă mulțumesc în numele echipei și pot spune că inițierea mea în tainele acestui sport a avut loc în anul 2018!

Rep.: De unde această pasiune pentru rafting? Este totuși un sport periculos…

M.A.M.: Aici aș putea spune o mică povestioară! În copilărie nu am fost o persoană care sa îndrăgească prea mult sportul. Odată cu accederea în Școala de Agenți de Poliție ,,Vasile Lascăr” din Câmpina, complexat fiind de faptul că eram un tip slab și motivat de un coleg de cameră, am început să practic antrenamentele cu greutăți. Acest lucru m-a adus în anul 2018, în sala de forță alături de fondatorul echipei,  Florin Albu care mi-a propus să particip la concursul de rafting alături de echipa sa. La acea vreme, echipele erau formate din 6 membri și rezerve. Am decis să recuperez ceea ce am ratat în copilărie și, dornic de noi aventuri, am acceptat. Practic la acea competiție a început această aventură pentru mine.

Rep.: Fiecare traseu are un anumit grad de dificultate. Cu cât l-ai cota pe cel pe care l-ai parcurs recent la Botoșani? 

M.A.M.: Aș putea aprecia un 7/10 ca și grad de dificultate, însă poate fi o apreciere nu tocmai obiectivă datorită faptului că a fost singurul traseu artificial parcurs.

Rep.: În câteva cuvinte, cum ai putea descrie acest sport?   

M.A.M.: Spectaculos,  solicitant și totodată relaxant, un sport ce îți ridică nivelul de adrenalină la cote maxime.

Rep.:Care ți se pare cel mai dificil traseu pe care l-ai parcurs până acum?

M.A.M.: Îmi este destul de greu să fac o apreciere, însă consider traseul de pe Râul Buzău mai dificil și mai solicitant decât cel artificial.

Rep.: Cât de des te pregătești pentru a atinge perfecțiunea, dacă putem spune astfel, în acest sport?

M.A.M.: De regulă practicăm antrenamente în apropierea competițiilor.

Rep.: Practicarea unui sport de performanță înseamnă putere, anduranță, rezistență psihică și caracter”. Prin urmare, cum contribuie raftingul la dezvoltarea personală?

M.A.M.: La fel ca și celelalte sporturi te întărește și îți hrănește dorința de a te perfecționa și a fi întotdeauna o versiune mai bună a ta.

Rep.: Cum se îmbină pasiunea și profesia pe care le ai?

M.A.M.: Sunt un fel de yin și yang ce contribuie la dezvoltarea personală.

Rep.: La ce altă competiție vei mai participa si ce categorie vei alege?

M.A.M.: În acest moment pregătim participarea la următorul concurs de rafting, categoria urmând a fi stabilită în funcție de restricții. Pe termen lung pregătesc o participare la unul din concursurile de bodybuilding.

Traseul de la Cornişa, la care a participat polițistul buzoian cu echipa sa, este singurul traseu artificial de river rafting din România, dar şi din estul Europei. Are o lungime de 280 de metri şi diferite grade de dificultate imitând cu fidelitate senzaţiile oferite de râurile învolburate de munte. Locaţia este destinată competiţiilor naţionale şi internaţionale.

Cel mai apropiat traseu din această categorie este în Slovacia, iar cel mai mare, în Londra. Pentru a imita senzaţia de râu învolburat au fost montate instalaţii speciale şi foarte moderne, cu pompe şi orificii prin care apa este împinsă la suprafaţă. Sistemul se poate seta pe nivele de dificultate, în funcţie de forma fizică şi experienţa practicanţilor, adică de la începător şi până la extrem, dedicat mai ales competiţiilor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

54 + = 62