PREȚUL GIGACALORIEI, MAJORAT CU 52 %

0
438

Tariful la căldură care va fi suportat iarna aceasta de buzoienii racordați la sistemul centralizat a stârnit discuții aprinse, ieri, în ședința Consiliului Local Municipal Buzău.  Discuțiile au pornit de la proiectul de hotărâre prin care prețul gigacaloriei a fost majorat cu 52% față de anul trecut. Unii consilieri muncipali au atras atenția că scumpirea agentului termic ar fi rezultatul pierderilor mari din rețea pe care le înregistrează noua societate de termoficare a orașului, RAM Termo Verde. „ANRE a spus foarte clar că aceste creșteri sunt, în mare măsură,  în urma deficiențelor sau în urma pierderilor pe care le are sistemul centralizat. Respectiv, CT7 ȘI CT4 funcționează cu pierderi de 60%, pierderi uriașe, spun eu, care cauzează aceste măriri”, a declarat Irinel Cîrstea, consilier local USR-Plus.

Directorul RAM Termo Verde, Giani Matei, a admis să noua regie de termoficare din Buzău se află într-o situație dificilă: ,,Pentru o mai bună clarificare a ceea ce înseamnă aceste noi tarife, am făcut o simulare pe luna noiembrie, plecând de la datele din noiembrie 2020. Deci, în noiembrie 2020, gazul ne-a costat 807.000 de lei, anul acesta o să ne coste 1,6 milioane de lei. Energia electrică a fost 159.000 de lei, acum o să coste 227.000 de lei. Luând în calcul noile valori, veniturile pe care estimăm că le vom avea în noiembrie, vor fi undeva la 2.130.000 de lei, iar cele trei mari cheltuieli ale RAM Termo Verde, gaze naturale, energie electrică și fondul de salarii înseamnă 2. 140.000 de lei. Deci, cu actualele tarife, suntem la limita de supraviețuire. Sper să ieșim din iarnă.”

În discuții a intervenit și primarul Buzăului, Constantin Toma. El a dat asigurări că indiferent de situația în care se află RAM Termo Verde, buzoienii nu vor avea de suferit în această iarnă iar agentul termic va fi furnizat fără întrerupere. Primarul Constantin Toma a dat exemplul muncipiului Focșani, unde oamenii racordați la sistemul centralizat primesc apă caldă și căldură cu program, ca în ultimii ani de comunism, spunând că Buzăul nu va fi într-o asemenea situație în aceasta iarnă. La finalul dezbaterilor, proiectul de hotărâre privind noile tarife practicate de RAM Termo Verde a fost adoptat de consilierii locali municipali, cu 18 voturi pentru, 4 abțineri și un vor împotrivă. Astfel, buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire vor plăti, iarna aceasta, 448,95 lei pentru o gigacalorie, față de 300 de lei, cât au plătit anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 18 = 22