ATENȚIE LA CIUPERCI ÎN PERIOADA DE TOAMNĂ

0
370

Toamna este sezonul ciupercilor, dar specialiştii recomandă să le consumăm pe cele care au aviz fitosanitar din magazine autorizate. Eventuale economii la cele cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de ,,cunoscători” nu merită riscul decontării în vieţi omenești. Iată câteva sfaturi despre cum trebuie să consumăm ciupercile pentru a nu ne face rău:

  • Să fie tinere şi foarte proaspete. Aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insect;
  • Curăţate şi spălate. Tăiaţi partea inferioară murdară a piciorului și spălaţi de 2-3 ori în jet de apă după ce au fost ținute câte 30 minute în apă sărată pentru înlăturarea viermilor;
  • Păstraţi-le în frigider. Unele tipuri de ciuperci (cum ar fi bureţii) rezistă la frigider mai bine decât altele. Dar, cel mai bine ar fi să cumperi ciupercile cu puţin timp înainte de a le prepara. Dacă vrei să le păstrezi mai mult de o săptămână, congelează-le sau deshidratează-le;
  • Aroma este alt indicator important al calităţii şi intensităţii. Trebuie să fie o aromă dulceagă, puternică, de pământ. Nu cumpăra ciuperci care miros a acru ori seamănă cu cel de peşte;
  • Imediat ce s-a instalat intoxicaţia cu ciuperci este bine ca măsurile să fie luate imediat, altfel se poate ajunge chiar la deces.  Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație).
  • Puteți începe eliminarea toxinelor prin provocarea de vărsături (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 ml apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor;
  • Se introduce o linguriţă de argint în oala unde fierb ciupercile, dacă linguriţa se oxidează, ciupercile sunt otrăvitoare;
  • Se pune pătrunjel verde în oala unde fierb ciupercile, iar dacă acesta îşi schimbă culoarea, înseamnă că nu sunt bune de consum;
  • Ciupercile sunt bogate în aminoacizi. Au un gust apropiat de cel al cărnii dar nu au colesterol. Sunt apreciate şi pentru calităţile lor terapeutice. Întăresc sistemul imunitar, combat oboseala şi astenia, previn bolile cardiovasculare şi cancerul.

Specialiştii spun că ciupercile conţin minerale (potasiu, fier, calciu, sodiu, fosfor, zinc) şi vitamine (B1, B2, B3, B6, B9, C, D, E). În 100 de grame de ciuperci se găsesc apro¬ximativ 2 g proteine, 300 mg potasiu, 40 micrograme acid folic, 1 mg fier. Ciupercile conţin şi unele substanţe cu efect antibiotic, recomandate în prevenirea infecţiilor virale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

22 + = 30