INTERES CRESCUT PENTRU MAȘINILE ELECTRICE

0
522

Interesul românilor pentru programul Rabla a crescut constant în ultimii ani, susținut fiind de valoarea tot mai mare a subvenției de la stat, cea mai mare din Europa, dar și de flexibilizarea condițiilor de participare. Mai mult decât atât, unul din trei români alege să-și achiziționeze o mașină electrică sau hibrid. Ca urmare a interesului foarte mare pentru mașinile prietenoase cu mediul, anul acesta  Administrația Fondului pentru Mediu a suplimentat cu 20 de milioane de lei bugetul alocat persoanelor fizice în cadrul Programului Rabla Plus.

Prin program se acordă două tipuri de ecotichete, respectiv 45.000 de lei pentru mașinile full electrice și 20.000 de lei pentru mașinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou. Cei care vor dori să renunțe la o mașină veche, poluantă, și să achiziționeze un autovehicul electric vor beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât și de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.

În ediția de anul acesta a programului, până acum persoanele  fizice au achiziţionat 2.023 autovehicule noi, dintre care 1.228 pur electrice şi 795 electrice hibride, şi 8 motociclete electrice. Potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu, sunt  peste 7.600 de  persoane fizice  care s-au înscris la producători și dealeri auto.

De asemenea, în program s-au înscris și 2468 de persoane juridice, iar până în prezent au fost achiziţionate 1.296 autovehicule noi electrice sau hibride şi 2 motociclete electrice. Persoanele juridice care au fost acceptate se pot adresa producătorilor/dealerilor auto validaţi în Programele Rabla şi Rabla Plus, listele acestora fiind disponibile pe site-ul instituţiei.

Programului „Rabla Plus” i-a fost alocat în 2021 cel mai mare buget de la lansare, respectiv 400 de milioane de lei, dublu faţă de anul anterior. Pe baza acestuia vor putea fi achiziţionate până la 6.600 de maşini electrice 100% şi aproximativ 5.000 de maşini hibride plug-in. Și bugetul programului „Rabla Clasic” a fost suplimentat anul acesta cu 35 de milioane de lei față de ediția din 2020, în total fiind alocate  440 de milioane de lei,  ceea ce  permite achiziţionarea a peste 55.000 de autovehicule noi, mai puţin poluante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

41 + = 42