DOZA 3 ANTICOVID, SUPLIMENTARĂ SAU DE RAPEL

0
284

La aproape 3 săptămâni de când a început și în România administrarea dozei a treia de vaccin anticovid, autoritățile implicate în campania de vaccinare au făcut precizări cu privire la categoriile de persoane eligibile, dar și asupra schemei care se recomandă pentru fiecare  categorie în parte. În primul rând, doza a 3 a este recomandată persoanelor din categoriile vulnerabile, și anume, persoanele de peste 65 de ani, cei cu afecțiuni cronice și persoanele care au un risc crescut de îmbolnăvire prin natura profesiei.

O recomandare specială vizează persoanele sever imunodeprimate, pentru care schema de vaccinare include 3 doze de la început. Printre acestea se numără pacienții oncologici și pacienții post-transplant. Pentru aceste categorii este nevoie însă de recomandare de la medicul specialist, care supraveghează pacientul sever imunodeprimat. Cu această recomandare de la medicul curant, persoanele care se adresează pentru prima oară la vaccinare, se pot prezenta la centrul de vaccinare, fie direct, fie cu programare prealabilă în platforma națională de programare a vaccinării.

Pentru toate celelalte categorii de persoane care vor să se vaccineze cu doza a treia,  cea de rapel, administrarea se face la minim 180 de zile de la doza a doua și nu este nevoie de recomandare medicală. Imunizarea  cu doza 3 se  efectueaza doar cu vaccinuri pe bază de ARN Mesager. Astfel, persoanele vaccinate cu AstraZeneca vor primi doza a treia cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Moderna. Pentru că, în România, vaccinarea cu Johnson&Johnson a început pe 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, în prezent, administrarea celei de-a doua doze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 35 = 43