CERERI PENTRU AJUTORUL DE ÎNCĂLZIRE, PÂNĂ LA 15 OCTOMBRIE

0
55

Legea consumatorului vulnerabil, prin care românii pot obține ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței, se va aplica de la 1 noiembrie. Autoritățile au stabilit procedura și modelul actelor necesare obținerii ajutorului pentru încălzire după noile reguli. Totuși, similar cu regulile de până acum, cererile pentru primirea acestui ajutor trebuie depuse până pe 15 octombrie. Legea consumatorului vulnerabil stabilește ca venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 lei, în cazul persoanei singure. Astfel, cei care se încadrează în aceste  venituri trebuie să depună, la primăria de care aparțin, o cerere și o declarație pe propria răspundere, din care să reiasă componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat.

La completarea cererii, solicitanții trebuie să menționeze corect componența familiei, veniturile membrilor acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute. Pentru a stabili dreptul la ajutorul pentru încălzire, primarii vor cere persoanelor interesate acte doveditoare care atestă identitatea și veniturile realizate de membrii familiei. Totodată, primarul poate solicita informații altor instituții ori autorități, fie, după caz, pe baza anchetei sociale efectuate de serviciul public de asistență socială. Documentele pot fi transmise primăriilor fie individual, fie prin asociațiile de proprietari ori locatari.
Ajutorul pentru încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinței, și anume incalzirea cu energie termică în sistem centralizat, cu gaze naturale, energie electrică, respectiv, combustibili solizi sau petrolieri.

Sprijinul de la stat pentru încălzirea locuinței în sezonul rece -noiembrie – martie, va fi plătit diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure. Astfel, o persoană singură al cărui venit mediu net lunar este de 200 de lei, sprijinul este de 100 % din valoarea de referință, fără a se depăși însă consumul facturat. Procentele scad odată cu creșterea veniturilor lunare nete, până la 10 %, dacă venitul lunar net este între 1.280,1 și 1.386 lei, pe membru de familie.

AJUTOR PENTRU ÎNCĂLZIRE DIFERENȚIAT:

  • în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/persoana singură;
  • în proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;
  • în proporție de 80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei;
  • în proporție de 70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei;
  • în proporție de 60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei;
  • în proporție de 50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei;
  • în proporție de 40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei;
  • în proporție de 30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei;
  • în proporție de 20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei;
  • în proporție de 10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/2.053 lei (membru de familie/persoană singură).

Valoarea de referință luată în calcul la stabilirea ajutorului de încălzire, este de 250 de lei/lună pentru gaze naturale și de 500 de lei/ lună pentru energie electrică. Potrivit noii legi, pe lângă bani pentru încălzirea locuinței, persoanele vulnerabile vor pute primi un ajutor financiar suplimentar pentru energie, destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei. Acesta se va acorda lunar, pe parcursul întregului an și se va putea cumula cu ajutorul pentru încălzire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here