DUȘ RECE SAU DUȘ FIERBINTE? CARE ESTE MAI SĂNĂTOS?

0
307

Un duș rece poate părea pentru mulți un mod destul de neplăcut de a începe ziua. Cu toate acestea, există tot mai multe date care arată că un duș rece la primele ore ale zilei are multe beneficii pentru sănătate.Dușurile reci au fost administrate  pentru prima dată la începutul secolului al XIX-lea, când medicii le-au recomandat pentru „calmarea” deținuților. Treptat, dușul rece nu a mai fost un instrument de teroare, ci unul care era foarte plăcut pentru organism și dura aproximativ cinci minute.

Beneficiile dușului rece

-Motivul pentru care o explozie de apă rece ar putea împiedica oamenii să se îmbolnăvească nu este clar, dar unele cercetări sugerează că pot exista legături cu „creșterea” imunității.

-Apa rece pare, de asemenea, să activeze sistemul nervos simpatic, adică partea sistemului nervos care guvernează reacția de luptă sau fugă (o reacție fiziologică automată la un eveniment perceput ca fiind periculos, stresant sau înspăimântător). Când acest lucru este activat, cum ar fi în timpul unui duș rece, obținem o creștere a hormonului noradrenalină.

-Dușurile reci ajută la pierderea în greutate.Un studiu a constatat că  acest obicei a crescut metabolismul cu 350%.  Iar un metabolism mai mare echivalează cu mai multe calorii arse.

-Beneficii pentru sănătatea mintală  și pot ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei.Deoarece un flux brusc de apă rece șochează corpul, poate fi periculos pentru persoanele cu boli de inimă, putând provoca un atac de cord sau probleme ale ritmului cardiac.

Beneficiile dușului cald

  1. Ajută la relaxarea mușchilor: în special după momente în care a avut loc un contact al corpului cu frigul sau după un antrenament intens la sala, dușul cald detensionează mușchii și îi ajută să se întindă și să absoarbă apă pentru hidratare prin intermediul porilor deschiși.
  2. Deschide porii: apă rece ajută la închiderea porilor, iar apă caldă la dechiderea acestora, ceea ce ajută la hidratarea pielii și a corpului.
  3. Un duș cald ajută la echilibrarea temperaturii corpului: atunci când ieșim dintr-un duș fierbinte și organismul nostru întâlnește aer mai rece, această diferență de temperatură duce în mod sigur la o scădere subită a temperaturii corporale, fapt ce provoacă și o liniștire și calmare a minții.
  4. E bine să bei apă înainte să faci duș/baie: deoarece un duș fierbinte accelerează circulația și mărește tensiunea, iar apa are rolul de a modera intensitatea acestor efecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 79 = 80