REDUCERI LA FACTURI, DAR CU LIMITARE DE CONSUM

0
491

În plină criză energetică, generată de creșterea tarifelor la electricitate și gaze naturale, milioane de români vor primi direct facturi reduse la aceste două servicii. Cu doar o zi înainte de votul moțiunii de cenzură, care a demis Guvernul Cîțu, Executivul a pus la punct, prin ordonanță de urgență, modul în care va acorda reduceri la facturile tot mai mari la electricitate și gaze. La gazele naturale, scăderea va fi de 25% din factură, iar la electricitate vorbim despre o reducere de 21 de bani pe kwh. Prețul de referință este de 68 de bani pe kilowatt  la electricitate și 125 lei pe megawatt la gaze.

Așadar, la o factură de 100 de lei, consumul mediu pentru un apartament cu două camere, statul va suporta aproximativ 25 de lei. Atenție însă, pentru că în ambele cazuri sunt puse și praguri de consum! Ca să beneficiați de compensare, trebuie să consumați până în 200 de kilowați de energie electrică pe lună și maximum 250 de metri cubi de gaze lunar, în lunile cele mai friguroase. Potrivit specialiștilor, pentru încălzirea unui apartament de 60 de metri pătrați se consumă în medie 115 metri cubi de gaze. Pentru o casă de 100 de metri pătrați, consumul este cuprins între 250 și 300 mc pentru o temperatură medie de 21 de grade.

Cei care au locuințe mari și consumă mai mult nu se vor încadra în limitele maxime pentru compensare. Cei care locuiesc în condominii cu centrală de imobil trebuie să mai facă ceva, în afară de faptul că trebuie să fie atenți la consum. Asociațiile de proprietari trebuie să depună lunar la furnizorul de gaze tranșele de consum individual ale celor care împart același contor. Compensarea se va aplica facturilor de gaze naturale emise în perioada 1 decembrie 2021 – 30 aprilie 2022, pentru consumul facturat aferent perioadei 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, indiferent de tipul de factură – estimat sau regularizare. Potrivit specialiștilor, chiar și cu compensarea de către stat, facturile la energie vor fi în această iarnă cu până la 15% mai mari. Fără compensare, plusul va fi de 30 de procente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 3 = 13