VAL AL SCUMPIRILOR LA ALIMENTELE DE BAZĂ

0
537

Valul scumpirilor lovește și-n alimentele de bază, precum ouăle. Fermierii anunță scumpiri cu peste 20 de procente în acest sector, modificări dictate de majorările ivite în lanțul de producție. Costul utilităților și al hranei pentru păsări este într-o continuă creștere. Ouăle produse de cooperativa Unirea Gospodarilor din Mihăilești, județul Buzău, au calitatea celor din gospodăriile țărănești și se vând acum cu un leu și 20 de bani.

Sunt produse într-o fermă modernă, dotată cu instalații automate de hrănire și adăpare, și-n care temperatura ambientală este menținută cu aeroterme. Scumpirea hranei și a utilităților impune o ajustare rapidă a prețului la ouă încă din octombrie. Fermierul buzoian crede că scumpirea ouălor va fi treptată în următoarele luni, deoarece în perioada rece crește cererea și scade foarte mult oferta.

Saltul cel mai sensibil ar putea fi însă după sărbătorile de iarnă, atunci când angajatorii vor fi obligați  să majoreze salariul minim pe economie. În piețele agro-alimentare, criza scumpirilor se simte déjà, iar fermierii resimt și ei prin micșorarea cantității de produse vândute zilnic. Chiar dacă se încăpățânează să vândă ouăle de țară cu un leu bucata, țăranii din Buzău se plâng că au din ce în ce mai des de-a face cu clienți care strâmbă din nas.

Potrivit unui studiu la nivel european, producătorii români au vândut ouăle cu 9,1% mai scump în luna august, comparativ cu perioada similară a anului trecut. România avea în 2020 un efectiv de peste 8,7 milioane de păsări, respectiv 2,2% din efectivul din Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 46 = 48