SITUAȚIA EPIDEMIOLGICĂ ÎN ȘCOLI, DUPĂ 10 ZILE DE CURSURI

0
356
Sursa foto: viva.pl

Peste 3.300 de elevi și 1.190 de angajați din învățământ s-au infectat cu Covid după primele 10 zile de școală. Situația arată o creștere de peste 2,6 ori a acestor cifre, față de prima raportare, dată săptămâna trecută. Oficialii Ministerului Educației spun că este vorba despre infectări care au avut loc în ultimele zile de vacanță, ceea ce înseamnă că îmbolnăvirile s-au produs în afara școlii. Potrivit raportării ministerului, rata de infectare în școli era ieri de peste 1/1.000 în rândul elevilor și de peste 4/1.000 în cazul angajaților din învățământ. În prezent, sunt 2749 de clase  care au suspendată  activitatea față în față, ca urmare a cazurilor confirmate, ceea ce înseamnă că peste 69 de mii de elevi învață, de acasă, on-line.

Următoarea raportare a ministerului privind situația epidemiologică în scoli se va comunica miercurea viitoare, pe 29 septembrie. Autoritățile iau în calcul  reintroducerea măsurii,  care s-a aplicat și anul trecut, și care permite salariaților să primească zile libere plătite pentru supravegherea copiilor atunci când cursurile sunt suspendate ca urmare a epidemiei de coronavirus. În anul școlar trecut, salariații-părinți au putut sta acasă cu copiilor lor, cu vârsta de până în 12 ani, în situațiile în care creșele, grădinițele sau școlile au fost închise sau s-a trecut la predarea on-line din cauza numărului mare de îmbolnăviri.

Pentru a primi acest drept, părinții trebuiau să depună o cerere, care să fie acceptată de angajator, precum și o declarație că celălalt părinte nu a beneficiat de aceste zile, nu avea contractul de muncă suspendat, nu era în concediu de odihnă sau în concediu pentru creșterea copilului. Prevederile ordonanței nu se aplicau părinților care se aflau în telemuncă sau în munca la domiciliu.

Părinții care au stat acasă au avut dreptul la o indemnizație brută de 75% din salariul de bază al unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, adică maximum 4.072 de lei.  Autoritățile au stabilit că, pentru acest an școlar, unitățile de învățământ să treacă la cursuri on-line, în localitățile unde rata de infectare depășește 6 la mia de locuitori.  Vor rămâne deschise peste acest prag creșele și grădinițele dar și unitățile din învățământul special.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + = 9