AN BUN PENTRU VIȚA DE VIE

0
371

În ciuda frigului din lunile martie și aprilie, și al ploilor frecvente din lunile mai și iunie, uneori chiar cu grindină, specialiștii Stațiunii de cercetare viniviticolă de la Pietroasele spun că 2021 poate fi considerat un  an mulțumitor pentru producția de struguri. Stațiunea viniviticolă Pietroasele este sursa celor mai apreciate vinuri de pe piața românească, și nu numai. “Tămâioasa de Pietroasele” este regina vinurilor produse în unitatea de cercetare a Universității de Științe Agronomice, fiind catalogat drept cel mai aromat sortiment din clasa tămâioasei româneşti.

Solul dă gustul vinului de Pietroasele, spun viticultorii din zonă. Dealurile de la Curbura Carpaților sunt expuse la soare de dimineaţă şi până la apus iar calcarul din sol, înfierbântat în timpul zilei, degajă căldură şi noaptea. Un alt secret este acela ca strugurele să fie ținut cât mai mult pe butuc, pentru că atunci ies boabele mai dulci şi mai aromate. Din acest motiv, podgorenii din Buzău încă trag de timp și amână culesul până după jumătatea lunii septembrie.

Este știut în toată țara că pe Dealul Istrița se produc vinuri de calitate, cramele de aici păstrând adevărate comori. Marin Lupu, din comuna Breaza, este unul dintre zecile de proprietari de viţă-de-vie care duc faima podgoriei buzoiene peste tot în țară.
Ca să poată răzbi pe o piaţă invadată de importuri, buzoianul a început să experimenteze reţete neobişnuite. Aşa a apărut vinul „Miracol“ de la Crama Lupu, un merlot în care au fost amestecate nouă ierburi aromate.

În fiecare an, viticultorul din Breaza dă frâu liber imaginaţiei şi experimentează noi sortimente de vinuri. Sute de litri de vin bun se află depozitat în crama lui Marin Lupu, mai mult decât ar fi trebuit să existe înainte de sezonul culesului. Regina cramei este o Tămâioasă din 2011, dulce, cu  medaliată cu argint, la Sofia, 4 ani mai târziu, la un concurs intrnațional de vinuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

84 + = 91