UN NOU AN ȘCOLAR, ÎN PANDEMIE

0
434

Peste 3 milioane de copii au inceput astazi un nou an scolar! Cursurile se desfasoara cu prezenta fizica, acolo unde rata de infectare este de pana la 6 la mia de locuitori, ceea ce inseamna, in acest moment  peste 99 la suta din scolile din Romania. Este al doilea an la rând când școala începe în vremuri de pandemie. Mai mult decat atat, lucrurile stau mai rău decât anul trecut. Bilanțul cazurilor de COVID a depășit 2.000 de cazuri și e aproape dublu față de cel înregistrat acum un an, cand erau  putin peste 1300 de infectari, zilnic.

Ministerul Educației a cerut directorilor să ia măsuri astfel încât să nu se creeze aglomerări în curțile școlilor în prima zi de școală. Dacă anul trecut părinții nu s-au putut bucura alături de copiii lor de emoția primei zile de școală, de data aceasta părinții au putut participa  la festivitățile de deschidere a noului an scolar, organizate în aer libe,  cel mult o oră și jumătate. Masca de protectie este insa obligatorie.

De asemenea, purtarea mastii de protectie este obligatorie in interioul scolii, de catre elevi si profesori. Totodata trebuie asigurata distanțarea fizică,  aerisirea spațiilor închise din școală, cu risc mare de transmitere: locuri de luat masa, săli de sport. Este permisă desfășurarea orelor de educație fizică în săli de sport, fără obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1000. La o rată de incidență mai mare, orele de educație fizică se pot desfășura doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție.

Prin excepție, preșcolarii nu au obligația purtării măștii de protecție în timpul orelor de educație fizică, indiferent de rata de infectare.Ministrul  Educatiei spune ca in școlile din țară sunt acum și stocuri suficiente de materiale de dezinfecție și igienă, dar și 30 de milioane de măști.Cu toate că este cea mai la îndemână armă împotriva pandemiei, vaccinarea în România a ajuns într-un moment critic. Zilnic sunt doar cateva mii de persoane care mai aleg sa se  vaccineze.

Asta, în condițiile în care scenariul este cât se poate de îngrijorător. In octombrie sunt estimate 10 mii de infectari pe zi. Specialiștii îi îndeamnă pe părinți ca la primul simptom, specific unei răceli, să-și testeze copilul anti-COVID și sub nicio formă să-l lase la școală.Acest an școlar are 34 de săptămâni. Prima vacanta, cea  de iarnă marchează și finalul primului semestru care este mai scurt, și care are doar 14 săptămâni.

Al doilea semestru începe pe 10 ianuarie și are 20 de săptămâni. În această perioadă se va desfășura și programul ”Școala altfel”, urmat de vacanța de primăvară. Anul școlar se va încheia pe 11 iunie 2022 pentru majoritatea elevilor.Unii se vor bucura de o vacanță fară griji, alții se vor pregăti pentru bacalaureat și evaluările naționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 56 = 58