MAJORAREA SALARIULUI MINIM, ÎN DISCUȚII

0
357

Salariul minim pe economie ar putea fi majorat de anul viitor cu 10%. In prezent au loc discutii intre guvern, sindicate si patronate, iar o decizie in acest sens va fi luata luna viitoare dupa analizarea tuturor variantelor propuse. Sindicatele au cerut o creștere la salariul net de 143 de lei, iar patronatele ar fi de acord chiar cu 200 de lei. Acestia din urma pun insa o conditie: aceea ca toți banii în plus să ajungă direct la angajat, fără să mai fie impozitati.

După o discuție cu patronatele și sindicatele, Guvernul cere timp să-și facă propriile calcule înainte de a anunța ce se va întâmpla cu salariul minim de la anul. Ministrul Muncii, Raluca Turcan spune ca trebuie gasit acel nivel care sa fie sustinut de economie, dar care sa asigure si un trai decent in aceasta perioada dificila. Daca se va lua in calcul cresterea salariului minim cu cel putin 143 de lei bani in mana, asta va insemna ca un angajat plătit cu salariul minim ar încasa la final de lună aproximativ 1.500 de lei.

Studiile de calitate a vieții arata insa ca nivelul nu este suficient pentru ca oamenii sa aiba un trai decent. Potrivit statisticii, un adult de la oraș, care locuiește singur, are nevoie de 2.800 de lei pentru a-și asigura traiul de zi cu zi, iar o familie cu doi copii, de 7.200 de lei. De cealalta parte,  patronii intreprinderilor mici si mijlocii spun ca ar accepta o crestere de  pana la 200 de lei net, insa aceasta majorare sa nu fie taxata de stat, iar banii sa-i ramana efectiv angajatului. In prezent salariul minim brut pe economie este de 2300 de lei.

Dupa aplicarea taxelor, angajatii mai primesc in mana 1386 de lei, ceea ce inseamna ca statul incaseaza 966 de lei. Discuțiile vor continua cu patronatele și sindicatele și în privința a două salarii minime diferențiate, cele pentru angajații cu studii superioare și lucrătorii din construcții. România are al doilea cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană, după Bulgaria, de doar 466 de euro. La polul opus este Luxemburg, unde salariul minim este în jur de 2.200 de euro. Datele ministerului Muncii arată ca peste un milion și jumătate de salariați sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 62 = 71