REGULI PENTRU NOUL AN ȘCOLAR

0
346

Noul an scolar incepe cu prezenta fizica pentru prescolari si elevi in localitatile unde rata de infectare este de  pana la 6 la mia de locuitori, cu purtarea obligatorie a mastii de protectie in scoala,  si fara a mai prezenta avizul epidemiologic de la medicul de familie. Sunt cateva dintre regulile prezentate ieri de ministrii Educatiei si Sanatatii, cuprinse in ordinul comun. Dacă se trece de pragul de 6 la mia de locuitori, vor rămâne deschise doar creșele și grădinițele, iar toți elevii intră în online, cu excepția celor din  învățământul special. De altfel, pentru învățământul special, activitățile de terapie vor fi permise și peste incidența de 6 la mie.

In continuare sunt mentinute masurile  preventive  de distantare sociala, purtarea mastii de protectie, care poate fi de tip medical dar si din material textil, cu conditia ca aceasta sa acopere corect nasul si gura. Orele de educatie fizica  se pot desfasura in interior fara masca de protectie, pana la o rata de incidenta de 2 la mia de locuitori, peste acest prag fiind permise numai in spatii deschise.

MĂSURI PREVENTIVE CARE SE MENȚIN:

– distanțare fizică;
– aerisirea spațiilor închise din școală, cu risc mare de transmitere: locuri de luat masa, săli de sport;
– masca obligatorie în spațiile închise;
– recomandarea măștii de tip medical;
– măștiletextile vor putea fi folosite doar dacă sunt adaptate feței, acoperă nasul și bărbia corect;
– alte dispozitive sunt interzise elevilor;
– viziera va putea fi folosită doar de profesori și doar în învățământul special;
– este permisă desfășurarea orelor de educație fizică în săli de sport/spații interioare, fără obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1000. La o rată de incidență mai mare de 2/1000, orele de educație fizică se pot desfășura doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție. Prin excepție, preșcolarii nu au obligația purtării măștii de protecție în timpul orelor de educație fizică, indiferent de rata de infectare.

În ceea ce privește masca în spațiile deschise din școli, nu mai este obligatorie, excepție făcând festivitățile de deschidere a școlii, unde masca va fi obligatorie. Intre timp, zeci de copii infectati cu coronavirus au ajuns pe patul de spital.  Sunt peste 70 de copii, dintre care cinci sunt la Terapie Intensivă, cu forme severe de COVID 19, toţi cu părinţii nevaccinaţi.  Medicii avertizează că, odată cu începerea şcolii, sigur se vor înmulţi cazurile de COVID şi la copii. Institutul Naţional de Sănătate Publică estimează că în toată ţara vor fi peste două mii de noi infectări zilnic. Vaccinarea avansează însă foarte lent. Şi doar puţin peste 5,1 milioane de români au schema de imunizare completă.

Potrivit ultimelor date, aproximativ 35 de mii de copii  cu vârsta  intre 12 și 15 ani s-au vaccinat pana acum , iar la  categoria 16-19 ani  sunt 153 de mii. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat ca vaccinarea împotriva COVID-19 a elevilor se va efectua, în funcţie de condiţii, de către personalul medical al şcolii, de către echipe mobile, sau prin deplasarea la un centru de vaccinare din proximitatea unităţii de învăţământ. La începutul anului şcolar parintii elevilor care au varsta minima de 12 ani  vor primi  un formular, prin care isi vor  exprima optiunea cu privire  la vaccinarea  anti-covid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

75 + = 84