ROMÂNII ȘI ANTREPRENORIATUL

0
380

Peste jumătate dintre românii care au un job își doresc să devină antreprenori. Un studiu realizat recent arată că aproape  68% dintre angajaţii din România şi 87% dintre freelanceri sunt interesaţi să îşi deschidă o afacere proprie în următorii doi ani. Printre domeniile de activitate atractive  pentru angajați sunt comerțul cu amănuntul, HORECA, dar și comerțul online.  Pentru freelancerii care îşi doresc să facă trecerea către antreprenoriat, deși domeniile sunt cam aceleași, prioritățile ocupă o altă  ordine, cei mai mulți dintre ei alegând domeniu Horeca sau media/marketing.

DOMENII DE ACTIVITATE PENTRU ANTREPRENORIAT:

Angajați :

  • comerţul cu amănuntul -14%
  • HoReCa -11%
  • IT -7%
  • comerţul online -6%

Freelanceri :

  • HoReCa -9%
  • media/marketing -9%
  • comerţ cu amănuntul -8%
  • IT -6%

Angajaţii care vor să devină antreprenori se informează şi verifică viabilitatea ideii de afacere pe care o au înainte de a investi timp şi bani.  56% dintre ei declară că au studiat domeniul în care şi-ar dori să activeze, iar 40% au şi pregătit un plan de afaceri. În ceea ce priveşte vârsta, cel mai mare procent de angajaţi care îşi doresc un business pe cont propriu se află în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 44 de ani.

În schimb, freelancerii studiază domeniul de interes din punctul de vedere al înţelegerii competiţiei şi al aspectelor legislative. De asemenea, 44% au întocmit un plan de afaceri, iar 29% au declarat că au urmat programe de mentorat, cursuri antreprenoriale şi workshop-uri. Principalele motive pentru care angajatii vor să devină antreprenori sunt dorinţa de a se întreţine pe seama unui hobby sau a unei pasiuni, oportunitatea de a învăţa mai mult decât în poziţia  de angajat şi libertatea de a-şi desfăşura activitatea conform propriilor alegeri.

Totusi peste jumatate dintre romanii angajati  spun ca nu dispun de finante pentru a-si deschide o afacere. Dezavantajele în luarea unei astfel de decizii sunt reprezentate  si de plata taxelor către stat,  asumarea unor riscuri mai mari  şi fluctuaţia încasărilor. Si nu in ultimul rand, atat celor din randul angajatilor, cat si a freelancerilor, le este teama de birocratie si legislatie.

O necesitate menţionată de ambele grupuri, în aceeaşi proporţie de 57%, este reprezentată de un sistem simplificat pentru tot ceea ce înseamnă taxe şi probleme care ţin de contabilitate. Alte lucruri pe care românii le consideră ca fiind de mare ajutor pentru pornirea în antreprenoriat sunt programele de finanţare  şi programele de mentorat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 50 = 53