FONDUL PENTRU PRIMA CASĂ, APROAPE EPUIZAT

0
86

Banii alocați editiei din acest an a  programului Noua Casa s-au epuizat în doar câteva luni. Reprezentanții Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii  spun ca este un record si  că se  așteaptă fonduri noi la rectificarea bugetară. La nivel teoretic, din suma ramasa, putin  peste 500 de români ar mai putea să își ia un apartament cu ajutor de la stat. Asa ca românii care aveau în plan să își cumpere anul acesta o locuință prin Programul Noua Casă trebuie să se reorienteze, pentru ca pana la sfarsitul lunii fondul de 1,5 miliarde se va epuiza.

Din acești bani, aproape 13.000 de români și-au cumpărat  o locuință prin acest program social. Deși statul a dublat plafonul de creditare pentru locuințele noi, 8 din 10 români care și-au luat un apartament prin programul Noua Casă au făcut un împrumut la bancă pentru cel mult 70.000 de euro – credit ce are garanții de stat de 50% și pentru care avansul este de 5% din valoarea achiziției. Chiar dacă fondurile pentru Noua Casă s-au epuizat, românii nu renunță la visul de a deveni proprietari. Dezvoltatorii imobiliari spun că în ultimele 6 luni au observat o creștere a numărului de clienți care aleg să își cumpere o locuință printr-un credit ipotecar, chiar dacă avansul minim este de 15%.

Principalele avantaje sunt faptul că aceștia pot opta pentru o perioadă de creditare până la 35 de ani, pot opta pentru dobândă fixă o anumită perioadă, plus că un credit ipotecar poate fi refinanțat în orice moment. Analiștii financiari atrag insa atenția asupra fenomenului de supraîndatorare, care îi poate lăsa fără casă pe cei care și-au luat o locuință printr-un credit bancar. Rata la bancă pentru o locuință nu ar trebui să depășească 20-25% din venit.

În România, 1 din 3 tineri cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani plănuiesc să îşi cumpere propria locuință, arată un studiu recent. Cei mai mulți își doresc o casă, în detrimentul unui apartament. Românii au luat în iunie credite noi ipotecare în lei de peste 1,8 mld. lei, dublu față de aceași perioadă a anului trecut, fapt ce marchează un maxim lunar al ipotecarelor noi în lei din ultimii 14 ani. În 12 ani, de cand exista programul Prima Casa, aproximativ 300.000 de români și-au luat o locuință cu ajutor de la stat, în valoare totală de 27,8 miliarde de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here