LA FRONTIERĂ, DOAR CU CERTIFICAT DIGITAL

0
394
Sursa foto:s.iw.ro

Cine părăsește de astăzi țara, trebuie să știe că prezentarea certificatului digital,  la trecerea frontierei la nivelul ţărilor Uniunii Europene, este obligatorie,

Acest document, ce conține un cod QR,   dovedește că fie sunteți vaccinat,  fie ați trecut prin boală sau că aveți un test PCR negativ,  dar nu mai vechi de 72 de ore.

Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE  şi sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu şi pentru activităţile desfăşurate în interiorul teritoriului naţional.

Tranzitarea frontierelor este posibilă şi fără acest document, însă persoanele în cauză trebuie să respecte normele  naționale de carantină din fiecare stat.

Până în prezent, peste 1,5 milioane de români şi-au generat certificate care atestă vaccinul, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test PCR.

Pentru obtinerea unui certificat digital trebuie  să accesaţi platforma certificat-covid.gov.ro. Aici vă introduceţi datele persoanale şi tipul de certicat: dacă sunteţi vaccinat, în recuperare după boală sau dacă aveţi test PCR negativ valabil, însă pentru o scurtă perioadă de timp. Odată generat, veţi primi un cod QR pe care îl puteţi printa sau salva în telefon pentru a-l prezenta la trecerile de frontieră şi nu numai.

Între timp, în ţară, numărul infectărilor este în creştere, de mai bine de 3 zile,  cazurile noi depășind 300 de persoane.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, 81% dintre cazurile de COVID înregistrate săptămâna trecută și aproape 77% dintre decese au vizat persoane nevaccinate. Pentru a încuraja imunizarea, din luna septembrie, statul român ar putea oferi tichete de masă în valoare de 100 de lei pentru persoanele cu schema de vaccinare completă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 42 = 50