VIAȚĂ MAI SCUMPĂ PENTRU ROMÂNI

0
383

Viața de zi cu zi în România a devenit din ce în ce mai scumpă în ultimul an. Datele Institutului Național de Statistică arată că avem cea mai mare creștere de prețuri din ultima perioada, iar inflația a ajuns la 5 la sută. Cele mai semnificative cheltuieli s-au resimțit la plata facturilor.

Energia electrică s-a scumpit cu aproape 25 de procente, iar gazele, cu peste 20%. Mai multi bani au fost dati si pe  carburanti, care au inregistrat o crestere de aproape 13 procente.

O creștere mai mică a fost înregistrată la costurile pentru apă-canal și salubritate. Inflația a avut un impact mare si pentru  coșul de cumpărături zilnice.

Dacă vorbim de mâncare, cel mai mult a crescut preţul uleiului, cu 18%. Peştele, de asemenea, s-a scumpit cu aproape 6%, brânza cu 5% şi aproape la fel de mult s-a scumpit şi pâinea. Carnea, pe de altă parte, a avut o creştere mai mică de preţ, faţă de vara anului trecut, cu 2,6%

Lista de ieftiniri este, din păcate, foarte scurtă: cartofii au avut o scădere mare de preţ, de 30%, iar fructele costa mai putin – cele proaspete cu 4,9%, iar citricele cu 2,3%.

Si la toate serviciile sunt creşteri de preţuri, insă ceva mai temperate, până în 4-5%. Totuși, transportul aerian s-a ieftinit cu până la 23 de procente.

După ce s-a tras linie, inflația anuală a ajuns la 5 %,  cea mai mare din ultima perioadă,  iar Banca Națională a României estimează că rată va ajunge în decembrie la 5,6%, iar  de o temperare a prețurilor vom putea vorbi abia de anul viitor. În restul Uniunii Europene  rată anuală a inflației este de  aproximativ 2%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 4 =