JUMĂTATE DINTRE ANGAJAȚII DIN SĂNĂTATE, VACCINAȚI

0
367

Situație îngrijorătoare în spitalele din România. O prima evaluare a vaccinarii impotriva  Covid 19, facuta de Federația Sanitas în rândul angajaților din spitalele publice din țară, arată că doar 60% din personal este imunizat impotriva coronavirusului. Potrivit Federației, 60,14% dintre angajații în sănătate sunt fie vaccinați, fie s-au infectat cu virusul SARS-C0V-2 în ultimele 6 luni și au anticorpii necesari, astfel că decizia individuală de vaccinare – în cazul lor – poate fi amânată fără a pune pe nimeni în pericol. Datele sunt valabile la nivelul lunii iulie 2021, atât pentru personalul medical, cât și pentru personalul TESA și administrativ.

Ceilalti,   39,86% dintre cei angajați în spitalele publice au decis să amâne, cel puțin deocamdată, vaccinarea.

În apărarea lor, sindicaliștii susțin că rata vaccinării şi a imunizării prin boală a personalului medical din unităţile publice, de 60%, este de aproape 2,5 ori mai mare decât rata naţională a vaccinării.

Pe categorii profesionale, cea mai mare rată procentuală este înregistrată în rândul medicilor -71,36%, iar cea mai scăzută în rândul personalului sanitar auxiliar , de 52,8%.

Sanitas apreciază că gradul de imunizare, prin vaccinare sau prin trecerea prin boală, a angajaţilor din sistemul public de sănătate, este apropiat de valoarea necesară atingerii imunităţii de grup.

Datele publicate de Federaţia Sanitas iau în considerare situaţia actuală a peste 90 de mii  de angajaţi din sistem.

Ministerul Sănătății a anuntat ca face propria evaluare și o va prezența în perioada următoare.

Între timp, ordinul privind testarea obligatorie, periodică, din bani proprii, la SARS COV-2, a angajaților din Sănătate care refuză vaccinarea întârzie, în ciuda debutului valului 4 al epidemiei.

Pentru ca magistratii Curtii Constitutionale sa nu declare regula neconstitutionala, obligația ar putea fi impusă salariaților în această situație din toate domeniile, pentru  a nu exista discriminare.

Dacă Guvernul va decide să impună obligativitatea testării din bani proprii pentru toți cei care refuză imunizarea gratuită, atunci va fi nevoie de o lege și nu un ordin de ministru.

Astfel, ministrul Sănătății nu va mai da ordinul privind impunerea testării pentru cei din Sănătate, așteptând eventuala normă națională.

In Franta, presedintele Emmanuel Macron a introdus deja obligativitatea vaccinării pentru angajații din anumite domenii esențiale, cum este cel medical.

Potrivit legii, toate cadrele din sistemul sanitar, mai puțin cele exceptate din motive medicale, trebuie să se vaccineze până pe 15 septembrie, altfel nu-și vor mai putea exercita meseria și, prin urmare, nu mai vor fi plătite. Masura a starnit deja un val de proteste in Paris si in alte orase din Hexagon.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + = 23