2000 DE LEI DE LA STAT PENTRU MAME

0
397

Mamele aflate în situații speciale vor primi de la Guvern un sprijin material pentru nou-născuți, în valoare de 2.000 de lei. Un proiect in acest sens a fost pus in dezbatere publica de  către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

În primul rând, actul normativ  stabilește cine va beneficia de ajutorul bănesc pentru nou-născuți. Mai exact,  banii de la stat vor merge catre  mamele care primesc venitul minim garantat, cele care se află în situații critice sau sunt victime ale violenței domestice ori se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, de exemplu, fără locuinţă, dar și celor care devin  mame la vârstă minoră.

În toate cazurile, de ajutorul pentru nou-născuți vor putea beneficia femeile care au născut începând cu anul 2021, cu condiția de a cere ajutorul în cel mult trei luni de la nașterea copilului.  Ajutorul de 2000 de lei va fi acordat  sub forma unui tichet social pe suport electronic pentru nou-născuți.
Tichetele emise nu vor permite însă  retragerea de numerar sau preschimbarea în numerar, ci vor putea fi folosite doar în magazinele care comercializează produse pentru îngrijirea nou-născuților, cum ar fi scutece, produse pentru toaletă, articole de vestimentație, produse alimentare specifice, articole sanitare și medicale pentru mamă și pentru cel mic.
Cei 2.000 de lei destinați îngrijirii nou-născutului vor putea fi folosiți timp de șase luni de la emiterea tichetului social.
Măsura acordării unui trusou pentru nou-născuți a mai fost aplicată și în trecut, între 2007 și 2010, cand acesta  era acordat tuturor mamelor, nu doar celor aflate în situații dificile sau vulnerabile, iar valoarea pachetului era de doar 150 de lei.

Statul si-a propus ca din aceasta toamna  sa acorde 45 de mii de trusouri pentru nou-născuți.

Pentru a putea intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 3 =