INTERVENȚII ASUPRA URȘILOR AGRESIVI

0
352

Guvernul a stabilit oficial, printr-o Ordonanță de Urgență, cum intervin autoritățile în cazul urșilor agresivi care intră în localități. Metodele de intervenție se adaptează fiecărei situații în parte și pot varia de la alungarea, tranchilizarea și relocarea ursului periculos până la împușcarea acestuia. Astfel, în primă fază, se încearcă alungarea ursului din localitate și, în cazul în care această acțiune nu are rezultatul scontat, iar ursul revine, în mod repetat, în localitate, acesta va fi tranchilizat și mutat într-o zonă nelocuită, nu neapărat din același județ, sau aflată la mai mare distanță de orice localitate.

Cel mai drastic mod de intervenție asupra urșilor care obișnuiesc să intre în localități și să pună astfel în pericol sănătatea și viețile oamenilor, respectiv extragerea acestora prin eutanasiere sau împușcare, se va folosi doar dacă alungarea, tranchilizarea și relocarea nu au niciun efect. Tranchilizarea și eutanasierea se efectuează de către medicul veterinar împuternicit, cu ajutorul echipei de intervenție, iar arma de vânătoare poate fi folosită exclusiv de către personalul tehnic de specialitate angajat al administratorului fondului de vânătoare sau de către personalul Gărzii forestiere.

Echipa de intervenție va fi formată din primarul sau viceprimarul localității unde s-a produs evenimentul, care va fi, de fapt, conducătorul echipei, din jandarmi, din angajați ai administratorului fondului de vânătoare și dintr-un medic veterinar. Potrivit Ordonanței de Urgență, cei care împiedică o astfel de intervenție imediată pot fi sancționați cu amenzi între 7.000 și 10.000 de lei. Totuși, amenzile se vor putea aplica doar din 5 august 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 86 = 89