GINA CHIVULESCU, MANAGERUL TEATRULUI ,,G. CIPRIAN” BUZĂU: ,, ÎN CELE APROXIMATIV 4 LUNI DE ACTIVITATE CU PUBLICUL AU FOST PREZENŢI APROXIMATIV 8000 DE SPECTATORI”

0
497

După mai bine de un an de pandemie, viața își revine, încet, la normal. Pandemia de coronavirus a pus la pământ în 2020 cultura şi arta. 2020 a rămas marcat fără doar şi poate de noile „norme de igienă”, iar teatrele şi sălile de concert s-au redeschis, cu greu, pentru public, cu limitările de rigoare. Spectacolele au fost întâmpinate cu entuziasm de public şi de artiştii din întreaga lume. Coronavirusul va influenţa arta pe termen mai lung, cu siguranţă, însă până atunci artiștii, reprezentanții instituțiile de cultură încearcă să se plieze actualelor vremuri. La fel a făcut și Teatrul ,,G. Ciprian” Buzău pentru stagiunea 2020 – 2021. Mai multe însă vom afla de la managerul instituției, Gina Chivulescu, în următorul interviu:

Reporter: Ce activități a avut Teatrul ,,George Ciprian” Buzău în stagiunea septembrie 2020 – septembrie 2021?

Gina Chivulescu: Stagiunea 2020 – 2021 a fost una neobişnuită, datorită situaţiei existenta la nivel global. Şi în acest an activitatea noastră a avut loc atât fizic cât și online. În cele aproximativ 4 luni de activitate cu publicul au fost prezenţi aproximativ 8000 de spectatori. La sala de spectacole a Teatrului George Ciprian au avut loc 21 de spectacole şi alte 8 spectacole în deplasare la alte teatre din ţară. Am mers în continuare pe activităţi şi spectacole online, teatru online, în perioadele în care nu a fost posibilă susţinerea spectacolelor fizic Au fost difuzate online, GRATUIT, spectacolele Conu Leonida, O noapte Furtunoasă, Omul cu Mârţoaga, Despre Iubire sau aşa ceva… și Fază Lungă, toate producţii ale Teatrului George Ciprian.

Rep.: Cu ce activitate ați deschis până la urmă stagiunea 2020 – 2021?

G.C.: Această stagiune  a fost deschisă cu Întâlnirea Plenară Internațională IETM unde au participat 22 de oraşe. Ne-am  bucurat nespus că Buzăul a făcut parte dintre orașele care co-organizează întâlnirea internațională, alături de tari precum Barcelona, Belgrad, Berlin, Budapesta, Hong Kong, Istanbul, Ljubljana, Milano, Melbourne, Montreal, Munchen, Praga, Riga, Sydney, Utrecht, Erevan, Yokohama, Zagreb și orașe din Scoția și Irlanda. Toate activitățile organizate de Teatrul „George Ciprian” la această întâlnire au avut loc online, în limba engleză, în prezența unui public internațional. Tot în cadrul acestei întâlniri a fost lansat proiectul european al Teatrulu George Ciprian, Tele-Encounters Beyound the Human şi spectacolul Generation 200, un joc teatral online pentru un public internațional dispersat geografic, spectacol care mai apoia fost adaptat în limba romană şi jucat online pentru spectatorii din România.

  Generaţia 200 este un spectacol care tratează tema îmbătrânirii. Dacă  îmbătrânirea nu ar mai reprezenta o problemă? Dacă cercetătorii ar descoperi „leacul” pentru acest proces? Cum ar arăta omenirea? Parte joc, parte conferință, acest performance participativ permite spectatorului să intre în rolul unui futurist şi să creeze o lume a viitorului. Proiectul Tele Encounters Beyond the Human va analiza relațiile dintre persoanele vârstnice care au rămas singure în țară după ce copii lor au plecat în străinătate. Au fost realizate o serie de interviuri cu persoane adulte rămase acasă dar şi cu copii acestora plecaţi în străinătate iar mai departe acestea vor fi analizate de către sociologul Mircea Kiwu. Pe baza acestor interviuri se va realiza un spectacol telematic ce va fi jucat simultam în România şi Italia prin videoconferinţa. Proiectul Tele Encounters Beyond the Human merge pe scenariul că, în viitorul apropiat, roboții sociali vor fi o soluție, sau nu, să ofere îngrijire a persoanele vârstnice rămase singure în taraşi este un proiect co-finanțat de Consiliul Județean Buzău și Europa Creativă. Liderul de proiect – Teatrului George Ciprian în parteneriat cu UCAM Universitatea Catolică San Antonio din Murcia, Spania și Industria Scenică Onlus din Italia. Durata proiectului este de 3 ani (2020-2023). În luna aprilie au fost realizate o serie de  ateliere de jurnalism, ateliere cu adulţi şi copii care au avut ca scop realizarea unei broşuri cu roboţi imaginari. Toate etapele proiectului pot fi urmărite pe pagina de Facebook Tele Encounters sau direct pe site.

Rep.: Cu ce a venit nou Teatrul ,,George Ciprian” în luna iulie?

G.C.: În luna iulie am lansat premiera spectacolului Aniversarea de Cosmin Teodor Pană. Din distributiaacestuia fac parte Bogdan Fărcaş. Paula Chirilă, Anca Dinicu și Cosmin Teodor Pană, care este responsabil şi de textul spectacolului. Regia, scenografia şi muzica din spectacol sunt semnate de buzoianul Vlad Trifaș, un bun colaborator al Teatrului George Ciprian dar şi selecţionerul din cadrul Festivalului Săptămâna Teatrului Tânăr. Spectacolul Aniversarea este o comedie despre situaţiile zilnice întâlnire în familiile de preturindeni.

Rep.: Ce evenimente are pregătite pentru următoarea perioadă, Teatrul „George Ciprian”?

G.C.: Deşi în anul 2020 nu a fost posibilă organizarea deja cunoscutelor festivaluri organizate de către noi, Buzău / Iubeşte / Teatrul şi Săptămâna Teatrului Tânăr, anul acesta ne ambiţionam şi am lucrat la selecţia spectacolelor pentru organizarea ultimului festival menţionat. Astfel, de pe 29 septembrie şi până pe 3 octombrie avem programat în calendarul activităţilor noastre acest festival, Săptămâna Teatrului Tânăr. Speram că situaţia de la acea oră să permită realizarea acestuia, mai ales ca de mai bine de 1 an echipa festivalului lucrează la materialele de promovare, la selecţia spectacolelor pentru a oferi publicului spectator o săptămână de culturala de bună calitate.

Rep.: În actuala stagiune ați pregătit ceva și pentru cei mici, nu este așa?

G.C.: Da, așa este. Stagiunea actuală se inceheie cu 2 spectacole pentru copii. Am invitat special pentru această perioadă Teatrul Ion Creanga Bucureşti cu două productii proprii – ,, Jack şi Vrejul de fasole şi ,,O poveste a porcului”, cu începere de la ora 11:00.  Astfel, pe 18 iulie am pornit într-o aventură fermecată pentru întreaga familie în povestea Jack și vrejul de fasole, iar pe 25 iulie ascultam cuminţi O poveste a porcului, care vorbeşte despre doi oameni simpli care se hotărăsc să ia drept copil un purcel. Desigur, nu orice fel de purcel, ci unul fermecat, capabil de fapte mărețe.  Prețul unui bilet este de 25 de lei pentru copii și 35 de lei pentru adulți. Biletele pot fi achiziționate de la Teatrul George Ciprian, de la Agenția de Bilete a Teatrului George Ciprian sau online https://www.teatrulgeorgeciprian.ro/calendar.php?month=7&year=2021. Spectacolul Jack și vrejul de fasole pledează pentru bucuria, curajul și curiozitatea celor care nu și-au rătăcit candoarea prin hățișurile vieții adulte. Atunci când frumusețea copilăriei este umbrită de griji și nevoi, creativitatea devine unica modalitate prin care realitatea poate fi transformată într-o lume de basm. Spectacolul O poveste a porcului vorbeşte despre doi oameni simpli — un moș și o babă — măcinați de singurătate, se hotărăsc să ia drept copil prima ființă care le iese în cale. Atunci, soarta îi aruncă moșului în drum un purcel. Desigur, nu orice fel de purcel, ci unul fermecat, capabil de fapte mărețe. Inspirat de basmele copilăriei, spectacolul transformă imaginarul lui Ion Creangă într-o poveste despre încredere și curaj, în care magia se infiltrează în realitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 2 =