MARINA BABOI: ,,UN AN 2021 EXTRAORDINAR DE INTENS, UN AN ÎN CARE AM STABILIT NIȘTE BORNE IMPORTANE ÎN CARIERA MEA”

0
529

Este foarte tânără, extrem de talentată și are obiective precise și mărețe. Vorbesc despre buzoianca noastră, Marina Baboi, steaua sportului românesc. Recent, Marina a obținut performanțe extraordinare la competițiile la care a participat, adăugând astfel în palmaresul său alte medalii și ….multă experiență. Acum, atleta noastră, studentă a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Ovidius” se pregătește de licență și are în plan să înceapă studiile de master. Mai multe însă despre bilanțul activității sale pe acest an, despre victorii, înfrângeri sau dezamăgiri aflați în următorul interviu:

Reporter: Felicitări Marina pentru rezultatele de la Tallinn! Aici ai obținut trei recorduri personale în istoria Europenelor U23…Ce a avut nou această competiție față de ultima la care ai participat?

Marina Baboi: Mulțumesc frumos! Tallinn 2021 a fost ultima mare competiție a mea la care am mai putut să particip la categoria de vârstă tineret, de la 1 ianuarie 2022 încadrându-mă doar la categoria de vârstă seniori. Aici am bifat a doua participare la un European U23 după Gavle 2019. A fost o competiție extrem de dură la care au participat peste 1000 de sportivi din 48 de țări, tot ce are mai bun Europa atletică la categoria de vârstă tineret. Aproape că întotdeauna am luat startul în cele două probe de sprint de 100 m și 200 m și îmi propusesem împreună cu cea care mă pregătește de ani buni, profesoara Doina Voinea, ca și obiectiv minimal, calificarea în semifinalele celor două probe. 

În proba de 100 m care s-a disputant încă din prima zi a competiției am trecut de calificări și m-am calificat în semifinalele probei unde, din păcate, deși mi-am alergat cel mai bun timp din carieră într-un concurs în afara României, pentru doar 3 sutimi de secundă nu am reușit să prind finala. Am retrăit oarecum dezamăgirea de la Gavle 2019, acolo unde pentru doar o sutime de secundă nu am prins finala la 100 m.

          În proba de 200 m lucrurile au stat cu totul altfel, am revenit pe pista de concurs mult mai montată și am reușit ca, în decurs de numai 32 de ore, să-mi bat de 3 ori recordul personal pe această distanță alergând personal best în calificari – 23,61 s locul 2, în semifinale -23,49 s locul 2 cât și în finală 23,48s locul 7. Asemănarea cu Gavle 2019 este din nou izbitoare și pentru 200 m și acolo m-am calificat în finala europeană în această probă.  Mi-am îndeplinit și depășit astfel cu brio obiectivele propuse, intrând în elita atletismului European și având în plus sisatisfacția celor 3 personal best-uri obținute acolo.

Rep.: Până ai ajuns aici, la această performanță, ai mai avut de trecut și prin alte etape….Cât de dificile au fost acestea?

M.B.: Campionatul European U23 de la Tallinn a fost ultima competiție din sezonul oficial de aer liber, sezon în care am mai participat la finala Campionatului național de seniori și tineret, acolo unde am castigat 4 titluri de campioană națională în probele de 100 m și 200 m la cele două categorii de vârstă, a urmat Cupa Europei pe echipe prima ligă valorică de la Cluj unde în cele trei probe în care am alergat 100m, 200m și ștafeta de 4x100m am adus României 17 puncte și unde în proba de 200m mi-am doborât, pentru prima oară în acest an, recordul personal pe această distanță și în cele din urmă Campionatul balcanic de seniori din Serbia de unde m-am întors cu medalia de bronz în proba de ștafetă 4x100m.

Rep.: La ce competiții te vom mai vedea?

M.B.: Anul acesta nu știu încă dacă voi mai lua startul la vreo competiție. Momentan sunt concentrată pe susținerea licenței și intenționez să îmi acord o perioadă de refacere fizică, psihică și medicală de 1-2 săptămâni după care împreună cu doamna profesoară vom începe pregătirile pentru noul sezon competițional.

Rep.: Tragând linie, te consideri mulțumită de ceea ce ai realizat în acest an, până acum?

M.B.: Un an 2021 extraordinar de intens, un an în care am stabilit niște borne importane în cariera mea. În sezonul de indoor am stabilit un nou personal best în proba de 60m plat cu timpul de 7.29s , am devenit de două ori campioană națională, am venit cu medalia de bronz de la Meeting Val de Reuil – Franta și cu medalia de argint de la campionatul balcanic de seniori de la Istanbul, m-am calificat în semifinalele Campionatului European de seniori de la Torun – Polonia și de o mare importanță timpul de 7,29s mi-a adus calificarea la campionatul Mondial de atletism indoor Belgrad 2022. În sezonul de aer liber, pe lângă rezultatele despre care am vorbit mai devreme, am reușit să trec de borna celor 200 de podiumuri obținute în carieră și mi-am doborât de 4 ori personal best-ul în proba de 200m ducându-l de la 23,78s la 23,48s în finala de la Tallinn.

Rep.: Ce obiective ai pentru viitor?

M.B.: Nefiind adepta planurilor pe termen lung, pe plan sportive îmi doresc să fac o pregătire cât mai bună pentru sezonul competițional ce urmează, o pregătire lipsită de accidentări sau orice alt fel de probleme, iar pe plan personal vreau să-mi iau licența cu o notă foarte mare și să-mi încep studiile de master.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 7 =