OBLIGAȚI SĂ ÎȘI MONTEZE REPARTITOARE DE CĂLDURĂ

0
597

Românii care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire trebuie să își monteze sisteme de măsurare a consumului de căldură până la 31 decembrie. în acest sens, Parlamentul a aprobat o lege, care a fost trimisa presedintelui pentru promulgare. Măsura va garanta un calcul mai precis al consumului de energie termică și chiar facturi mai mici, spun specialiștii. Repartitoarele pentru căldură și apă caldă sunt obligatorii din 2004, insa până acum nu erau prevăzute sancţiuni.

Noul act  introduce  insa noțiunea de contravenție pentru cei care nu vor respecta regula, iar amenda poate fi de la 500 pana  la 1.000 de lei. Obligaţia de a monta contoare sau repartitoare se aplică doar apartamentelor racordate la reţeaua de termificare, nu şi celor care au ales deja centralele termice pe gaz, în practică fiind întâlnite situaţii în care în acelaşi bloc sunt şi apartamente racordate la reţeaua de termoficare şi apartamente debranşate deja. Specialiștii în energie spun însă că  termenul de implementare va fi depășit.

Montarea de repartitoare de căldură sau contoare individuale va insemna  o cheltuială în plus pentru cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Pentru a monta un repartitor vom plăti între 70 și 100 de lei. În funcție de numărul de camere, este nevoie de mai multe dispozitive, câte unul pentru fiecare calorifer. Spre exemplu, la un apartament cu două camere vom plăti între 280 și 400 de lei.  Pentru apartamente cu 3 sau 4 camere, deja costurile cresc. Odată ce au fost montate repartitoarele, consumatorii vor plăti şi pentru citirea lor, dar şi pentru interpretarea datelor. Pentru un apartament cu patru calorifere, costurile se ridică la aproximativ 15 lei lunar.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei menţiona acum 3 ani că în România gradul de contorizare a energiei termice este sub 50%. Legea care prevedea că apartamentele trebuie să aibă contoare individuale de căldură a mai ajuns la promulgare şi în 2018. Însă preşedintele a trimis-o din nou  în Parlament, pentru că a considerat că oamenii pot fi obligaţi să folosească o singură metodă de încălzire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

42 + = 45