CRIZĂ DE ANGAJAȚI CALIFICAȚI

0
399
Sursa foto: romania-insider.com

Lipsa forței de muncă post-pandemie se adâncește. Tot mai mulți manageri se plâng că nu găsesc angajaţii de care ar avea nevoie. Un studiu recent arata ca 8 din 10 angajatori au probleme cu lipsa personalului calificat. Cele mai afectate sunt industria IT și domeniul  HORECA.  Asta, in primul rand, pentru ca mulţi dintre vechii angajaţi s-au reorientat catre altă meserie în timpul crizei Covid. Un alt motiv pentru care angajatii pleaca este nivelul mic al salariilor.

Așa că cei mai mulți manageri mizează pe creșterea veniturilor în acest an, după ridicarea celor mai multe restricţii. Iar după reluarea activităţilor economice, cei mai mulţi vor să facă din nou angajări.Marea provocare însă este să găsească specialiştii de care au nevoie. 82% dintre manageri reclamă că nu mai există personal calificat. Criza este chiar mai serioasă decat  de anul trecut, iar in urmatorii ani situatia nu se va imbunatati, mai ales ca odata cu revenirea economiei, cererea de forta de munca, mai ales, calificata, va fi si mai mare.

În industria IT e nevoie de mai mulți angajați, după ce o serie de activități au trecut în online din cauza crizei sanitare. Și în industria ospitalității, conform managerilor, există in prezent  un deficit de cel puțin 30.000 de lucrători. Patronii spaţiilor de cazare, ai teraselor şi ai restaurantelor de pe litoralul românesc se plâng că nu găsesc oameni cu care să lucreze în această vară. Ei arată că se confruntă cu cea mai mare criză de personal din ultimii 30 de ani.

Conform Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, în acest moment ar fi nevoie de circa 25.000 de angajaţi, cei mai mulţi sezonieri, pentru staţiunile de pe litoral. Situaţia dă mari bătăi de cap patronilor, mai ales că urmează luna august când este vârf de sezon. Reprezentanții HORECA spun că pe litoral, 60% dintre muncitori sunt sezonieri, dar anul acesta nu mai vrea nimeni să vină să muncească. Deși angajatorii oferă un salariu  de 2.000-2.500 lei plus tips, cazare si  trei mese pe zi, puţini se interesează, dar şi mai puţini vor să muncească cu adevărat. Mai mult decât atât, angajaţii sezonieri lucrează la fel de prost ca şi în ceilalţi ani, sunt nepregătiţi, dar cu pretenţii din ce în ce mai mari.

Specialiștii în Resurse Umane consideră că una dintre cauzele crizei de personal este şi nivelul salarizării. Ca urmare,  companiile ar trebui să-și adapteze politicile de salarizare. Românii nu mai acceptă în acest moment orice salariu,  pentru ca au reușit să se evalueze cât mai aproape de realitate. Cei mai mulți angajatori mizează pe lucrul la birou după trecerea pandemiei. Doar  30% iau în calcul să continue telemunca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 1 =