ROMÂNII, DORNICI SĂ ÎȘI CUMPERE O LOCUINȚĂ

0
537

Un român din trei plănuiește să își cumpere o locuință în următorul an. 70 la suta insa considera ca pretul unei case este acum supraevaluat, iar in 2022 valoarea va mai crește. Un studiu recent arata ca peste jumatate dintre  românii care intenționează să cumpere o locuință vor să o facă împreună cu un partener și prin accesarea unui credit ipotecar. Cand vine vorba despre motivele pentru care vor sa isi cumpere o locuinta, 22 % dintre români aleg să își cumpere o casă pentru un trai mai bun, iar 19% pentru ca doresc să se mute cu partenerul de viață.

Înainte de a cumpăra un imobil romanii tin cont de anumite detalii. In primul rand se uita la pret,  dar si la locatie. De asemenea, sunt interesati de suprafata apartamentului, accesul la spațiile exterioare sau anul construcției. La achiziționarea unei locuinte, peste jumătate din cumpărători utilizează pentru achitarea avansului economiile personale  sau salariul. Dorința viitorilor proprietari de a da un avans mai mare este clară, cu 85% care ar prefera să acorde un avans mai mare și să achite rate mai mici.

Preferințele românilor s-au modificat pe fondul pandemiei, 45% dintre români luând în calcul spațiul exterior și 44% o bună conexiune a internetului atunci când decid să devina proprietarii unei locuinte. Printre aspectele mai puțin importante se numara existența unei piscine sau a aerului condiționat, poziționarea în apropiere de centrul localității sau chiar a locului de muncă. Pentru cei care dețin deja o locuință, dar sunt interesați să facă o schimbare,  38 % isi doresc o casa mai mare, iar 35 % vor sa aiba si o curte. Doi din trei români consideră că deținerea unui imobil reprezintă în general o investiție bună și că este o cale optimă pentru asigurarea unei securități financiare pentru vârsta pensionării.

Cei care vor să cumpere locuințe mai scumpe ar putea plăti taxe ceva mai mici decât în prezent. Potrivit unei propuneri legislative, în cazul locuințelor mai scumpe, cumpărătorii ar urma să plătească TVA de 5 la sută până la pragul de 450 de mii de lei si 19 la sută pentru diferența care trece de această limită.

Un calcul aproximativ arată că, pentru un apartament de 100 de mii de euro, TVA este acum 19.000 de euro. După formula propusă, pentru aproximativ 90 de mii de euro, taxa ar fi de 5%, adică 4.500 de euro. Iar pentru diferența de 10.000 de euro s-ar aplica TVA de 19%, mai exact încă 1.900 de euro. Ca să între în vigoare, măsura trebuie aprobată de Parlament, după vacanța parlamentară, și promulgată de președinte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 42 = 45