AUTORITĂȚILE RĂMÂN PRUDENTE ÎN FAȚA SARS-COV-2

0
338

Autoritățile române rămân în alertă din cauza tulpinii Delta a SARS-CoV- 2, care  devine din ce în ce mai răspândită în Europa. Tocmai de aceea fac apel la populatie sa poarte in continuare masca de protectie, mai ales in spatiile inchise sau aglomerate, inclusiv persoanele care au schema completa de vaccinare. Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea Valeriu Gheorghiță, spune ca infecția cu varianta Delta este cu pana la 50 la suta mai contagioasa si crește riscul de spitalizare de 2-3 ori. Daca cei vaccinati  sunt mai bine protejați în fața unor forme simptomatice, precum și în fața riscului de spitalizare, persoanele nevaccinate sunt mult mai expuse.

Mai mult decata atat, cercetătorii au mai descoperit o tulpină nouă a virusului, pe care au botezat-o Epsilon și care poate reduce activitatea anticorpilor. Deocamdată, această variantă nu este îngrijorătoare, spun specialiștii. Mult mai periculoasă este tulpina din Africa de Sud. În plus, ar putea să apară noi mutații care să facă virusul și mai agresiv, iar vaccinurile, mai puțin eficiente. În ceea ce priveste combinarea serurilor de vaccinare, datele despre eficiență si reactii adverse sunt deocamdata insuficiente, asa ca autoritatile din Romania mentin schema clasica de imunizare impotriva noului coronavirus. Valeriu Gheorghiță a declarat ca este mai prudent  să așteptăm validarea rezultatelor finale pentru combinarea vaccinurilor cu tehnologie diferită si ca nu se poate anticipa deocamdata frecvența reacțiilor adverse.

Alte tari deja combina administrarea serurilor anticovid, mai ales in cazul persoanelor care au primit o doza de la AstraZeneca. Indiferent daca sunt sau nu vaccinati autoritatile sanitare le recomanda oamenilor sa foloseasca in continuare măștile în mod constant, să stea în spații ventilate, să păstreze igiena mâinilor, să aibă grijă când tușesc sau strănută, să mențină distanțarea fizică și să evite aglomerația. În ciuda acestor semnale de alarmă, ritmul vaccinării in Romania a încetinit. Cele mai multe centre vaccinează sub 25% din capacitate, iar 117 și-au sistat activitatea. În schimb, echipe mobile de vaccinare se deplasează în mediul rural. Puțin peste un sfert din populația eligibilă a României s-a vaccinat până acum, iar pe primele locuri sunt București, Cluj și Sibiu. În ultimele 24 de ore, peste 16 700 de persoane au mers in centre sa se vaccineze, dintre care 9800 au făcut prima doză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 48 = 53