ELECTRICITATE ȘI GAZE MAI SCUMPE, ÎNCEPÂND DE MÂINE

0
403

De la 1 iulie, pe români îi așteaptă  creșteri de prețuri la energie electrică  și gaze, mai ales pentru cei care nu și-au schimbat contractele pentru a trece în piața concurențială și rămân în serviciul universal. La gaz vor fi scumpiri între 20 și 25 la sută „cam pentru toată lumea”, în timp ce la energie electrică, pentru cei care nu au schimbat contractul, creșterile se vor situa între 5 și 7 la sută. În funcție de furnizor, cea mai mare creștere va fi în  Cluj, Brașov, Ploiești și Craiova, iar cea mai mică va fi la București. Un calcul estimativ arată că la un abonament normal, cu un consum de 125 kWh pe lună, în capitală, creșterea valorii facturii va fi de 15 lei, în timp ce pentru consumatorii din  Cluj,  în factura vor apărea până la 90 de lei în plus.

Pentru cei care și-au schimbat contractele, majoritatea au un preț fix. În ceea ce privește gazele naturale, calculele arată că de la 1 iulie facturile vor crește cu până la 25 la sută, scumpire ce va fi valabilă pentru toată lumea. Unul dintre cei mai mari furnizori de gaze a anunțat că pentru cei care nu au încheiat un contract de furnizare gaze naturale în regim concurențial, furnizarea gazelor se realizează la prețul din oferta E.ON. Concret, factura va crește cu 13% din iulie, urmând ca după 1 ianuarie 2022 să se ajungă la o scumpire totală de 19,1%.

La data de 1 iulie 2020, piaţa gazelor naturale pentru casnici a fost liberalizată, preţurile reglementate de stat au dispărut, iar oamenii au avut posibilitatea să aleagă un alt furnizor de gaze, o ofertă concurenţială a furnizorului lor actual, sau să nu facă nimic, şi să primească în continuare gaze de la vechiul lor furnizor la preţul din oferta sa standard, care a înlocuit vechiul preţ reglementat. Potrivit datelor ANRE, mai putin de jumatate  dintre clienţii casnici de gaze au semnat  un contract concurenţial cu furnizorul de gaze, fie cel actual, fie unul nou.

Acest lucru înseamnă că marea majoritate a clienţilor sunt încă în ultima situaţie, adica primesc gaze de la vechiul furnizor pe care l-au avut înaintea liberalizării, la preţul stabilit acum un an. Contractul, ca şi preţul, are însă o valabitate de un an, deci termenul expiră astazi, iar oamenii ar fi trebuit  să semneze un nou contract. Romanii care nu au incheiat inca un nou contract, trebuie să știe că ANRE pune la dispoziție un compărător de prețuri, unde sunt furnizori ale căror tarife sunt mult mai mici decât cele anunțate deja că se vor aplica de la 1 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 4 =