CERTIFICATUL DIGITAL COVID, DISPONIBIL ÎNCEPÂND DE MÂINE

0
330

De la 1 iulie, românii care vor să călătorească în Uniunea Europeană vor putea obține certificatul digital european pentru COVID-19. Documentul va fi putea fi descărcat de pe adresa de internet certificat-covid.gov.ro, iar pentru cei care nu au acces la internet vor putea intra în posesia lui, fizic, cu ajutorul medicului de familie sau al Direcției Județene de Sănătate Publică. Pe platforma digitală, creată de STS, doritorii isi fac un cont, primesc apoi un link pe adresa de email, iar dupa accesarea acestuia isi vor putea descarca certificatul digital european, care va contine un cod QR.

Valabilitatea certificatului depinde de situatia in care se regaseste solicitantul. Dacă persoana a trecut prin boală, valabilitatea certificatului este 180 de zile de la data primului test covid pozitiv înregistrat în coronaforms.  Daca persoana are schema completa de vaccinare, documentul este valabil un an de zile, iar in cazul  celor cu teste, documentul este valabil 24 de ore pentru testul antigen și 72 de ore pentru RT-PCR.

   VALABILITATE CERTIFICAT DIGITAL EUROPEAN

  • 24 de ore, pentru persoanele care fac un test antigen;
  • 72 de ore pentru persoanele care fac un test RT-PCR;
  • 180 de zile de la data primul test covid pozitiv, pentru persoanele care au trecut prin boalăș;
  • un an, pentru persoanele vaccinate, cu schema completă.

Certificatele digitale pot fi eliberate în câteva minute după ce se completează datele. Însă, pentru a fi siguri că nu întâmpinați probleme, recomandarea autorităților este să îl solicitați cu 5 zile mai devreme în cazul celor vaccinați ori care au trecut prin boală. Sau cu 12, respectiv 48 de ore dacă faceți teste înainte de a pleca din țară. În punctele de trecere a frontierei, terestre sau aeriene, va fi verificat codul QR care este înscris pe document, fie că este în format electronic, fie pe hârtie.

În cazul copiilor, părinții sau reprezentantul legal sunt cei care vor solicita eliberarea certificatului digital. Timp de 6 săptămâni certificatul digital va putea fi folosit în paralel cu celelalte documente care atestă situația medicală a celui care călătorește. Mai exact, in aceasta perioada de tranzitie va putea fi folosita si acea adeverinta clasica de vaccinare. În cazul în care persoana solicită eliberarea certificatului doar în format fizic, pe hartie, acesta se poate adresa medicului de familie sau la sediul Direcției de Sănătate Publică Județene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 15 = 19